Förutom kolhydrater, fett och protein behöver kroppen vitaminer, mineraler och spårämnen för att fungera som den ska.
Vitaminer behövs för många olika processer i metabolismen, när kroppen omvandlar det vi äter och dricker till energi.
Mineraler som natrium, kalium och kalcium behövs för till exempel skelettuppbyggnad, nervsystem och blodtrycksreglering.
Spårämnen som järn, zink och koppar har viktiga biokemiska funktioner i kroppen. Till exempel är järn en viktig beståndsdel i hemoglobin som binder syre i våra röda blodkroppar.
Förr i tiden var bristsjukdomar vanligt. Sjömän drabbades av skörbjugg till följd av C-vitamin-brist, och barn fick rakit av D-vitaminbrist under industrialiseringens dåliga mathållning. Idag är både kunskapen om kroppens ämnesomsättning och förutsättningarna för en allsidig kost bättre, men bristsjukdomar kan fortfarande uppstå.
Järnbrist kan uppstå om du har riklig mens
Vanlig husmanskost innehåller tillräckligt mycket järn för att täcka behovet för män, men en del kvinnor med kraftiga menstruationer kan få järnbrist även om de äter en allsidig kost. Kvinnor som är vegetarianer eller veganer löper ännu större risk, eftersom kött innehåller järn. Järnbrist kan ge blodbrist, och följande symtom:
trötthet
yrsel
andfåddhet
koncentrationssvårigheter
hjärtklappning
restless legs, myrkrypningar
sus i öronen.
Läs mer om järnbrist och en mer utförlig beskrivning av symtomen i vår faktatext. Om du tror att du drabbats av järnbrist, kan du söka vård på din vårdcentral för att ta ett blodprov. Behandlingen är järntabletter. En del kvinnor med riklig mens tar järntabletter de dagar de har mens.
Brist på B12 och vitamin D hos veganer
Om du är vegan är det viktigt att du får i dig vitamin B12 genom kosttillskott, eftersom intaget blir väldigt lågt utan animaliska produkter. B12-brist kan också uppkomma efter fetmakirurgi och vid tarmsjukdomar, som obehandlad glutenintolerans eller Crohns sjukdom. Symtom på B12-brist kan vara:
känselstörningar i fötterna
sämre balans och gångsvårigheter
blodbristsymtom (samma som ovan)
ångest och nedstämdhet
Du kan kolla ditt B12-värde genom ett blodprov på din vårdcentral. Visar det sig att ditt B12-värde är lågt behandlas det med B12-tabletter.
D-vitaminbrist om du får för lite solljus
Kroppen får D-vitamin dels via kosten, och dels genom att D-vitamin bildas i huden när du är ute i solen sommartid. Husmanskost innehåller relativt lite D-vitamin, och därför kan grupper som får lite solljus drabbas av D-vitamin-brist. I Sverige förekommer D-vitaminbrist i större utsträckning hos personer som:
har mörk hudfärg, eftersom det är svårare för solen att tränga igenom mörk hud
har kläder som täcker hela huden även sommartid
vistas väldigt lite utomhus
har nedsatt upptag i tarmen på grund av tarmsjukdom eller fetmakirurgi.
D-vitaminbrist ger oftast inga symtom så länge den är mild, men om den är uttalad kan den ge:
svaghet och värk i musklerna
kramper
parestesier (t ex domning, stickning, pirrning i huden)
gångsvårigheter
smärta i skelettet
frakturer.
D-vitaminbrist behandlas med D-vitamin-tabletter.
Om du har symtom som skulle kunna bero på vitamin- eller mineralbrist kan du vända dig till en vårdcentral. Doktor.se har vårdcentraler över hela landet som du kan vända dig till för bedömning av symtom, rådgivning och eventuell behandling.