Doktor.se

Klamydiatest

Medicinskt granskad

Hos oss kan du få hjälp med klamydiatest. Det utförs med ett hemtest som du får skickat i ett diskret kuvert till din hemadress. Om provet visar att du har klamydia kommer du att bli kontaktad av en barnmorska för behandling och smittspårning. I Sverige är både test och behandling av klamydia kostnadsfritt för dig som patient.

Vem ska testa sig för klamydia?

Om du har haft sex med någon som har en klamydiainfektion måste du testa dig. Det är din skyldighet enligt smittskyddslagen eftersom klamydia klassas som en allmänfarlig sjukdom.

Du bör även testa dig om något av följande stämmer in:

 • om du har haft oskyddat sex, även om du inte har symtom

 • om du är sexuellt aktiv och det var länge sedan du testade dig

 • om du har symtom som skulle kunna bero på klamydia

Symtombilden vid klamydia varierar. En del får mer eller mindre tydliga symtom, men majoriteten får inga symtom alls. Därför är det viktigt att testa sig.

Symtom på klamydia kan vara:

 • att det svider när du kissar

 • att du har flytningar från slidan, ändtarmen eller från penis

 • att det gör ont i magen, nedre delen

 • att pungen gör ont och blir svullen

 • att du blöder mellan menstruationerna

För att kunna beställa vårt hemtest måste du vara över 16 år, ha svenskt personnummer och mobilt bank-id.

Vad kostar det?

Det kostar dig ingenting, 0 kr. Både klamydiatest och behandling av klamydia är kostnadsfritt för dig som patient. Du betalar heller ingenting för vårdbesöket.

Förhållningsregler för dig som kan vara smittad av klamydia

Eftersom klamydia ingår i smittskyddslagen finns förhållningsregler som du måste följa om du har eller misstänks ha klamydia:

 • Om du har eller misstänker att du har klamydia måste du berätta det för den du har sex med.

 • Medan du väntar på provsvar måste du använda skydd om du har sex.

 • Om provet visar att du har klamydia måste du skydda dig om du har sex. Säkrast är att inte ha sex alls, så att du inte riskerar att smitta andra tills din behandling är färdig.

 • Om provet visar att du har klamydia måste du medverka i smittspårning.

Hur gör jag för att bli testad?

Du börjar med att kontakta oss via vår app. Efter att du loggat in med ditt bank-id kommer du till en sida där du kan välja vad du söker vård för. Där ska du välja ”klamydiatest”. Du får sedan svara på några frågor som kommer upp i en chattruta. Det tar bara några minuter att svara på frågorna.

Ett klamydiatest är personligt och kan endast användas av den som beställt testet. Testet är ett hemtest och kommer att skickas till din folkbokföringsadress.

Hur tar jag testet?

Testet skickas till dig i ett diskret vadderat kuvert. Det innehåller en instruktion och allt du behöver för att ta testet. Du skickar sedan tillbaka testet i den förfrankerade kartongen som testet ligger.

Kvinnor tar testet i slidan med en provpinne, och män använder en urinprovsticka. Testet är enkelt att genomföra och resultatet är säkert.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

När ditt provsvar är färdigt så hittar du svaret på dina sidor på 1177. Du kommer att få ett sms när ditt provsvar finns tillgängligt.

För att se svaret ska du logga in på dina sidor och välja journaltjänster, och därefter anteckningar. Där hittar du ditt provsvar samt förklaring hur du ska tolka det.

Vad ska jag göra om jag inte hittar något provsvar?

Om du inte hittar något provsvar fast du fått ett sms om att svaret har kommit kan du kontakta oss på Doktor.se i appen så hjälper vi dig.

Vad ska jag göra om provsvaret inte kommer?

Om du inte fått något meddelande om provsvar 8 dagar efter att du skickat provet med posten ska du kontakta oss på Doktor.se i appen så hjälper vi dig.

Jag har beställt ett klamydiatest men det har inte kommit, hur gör jag?

Om du inte fått ditt test kan du kontakta oss på Doktor.se i appen så hjälper vi dig.

Vad mäter ert test?

Klamydiatest som utförs hemma kan visa om du har klamydia i urinröret (hos män) eller i slidan (hos kvinnor). Om du kan ha smittats genom analsex kan du inte få svar via ett hemtest, utan behöver testa dig på en mottagning.

Vad ska jag göra om provet visar att jag har klamydia?

Om provet visar att du har klamydia kommer du inom kort att bli kontaktad personal från Doktor.se med särskild behörighet för smittspårning och du får därefter behandling. Behandling av klamydia är kostnadsfri för dig som patient.

Vad är smittspårning?

Smittspårning är ett samlingsnamn för det arbete vi gör inom vården för att se till att alla som kan ha smittats av klamydia ska kontaktas, tar ett test och (om det behövs) får behandling. Vi som vårdgivare har en skyldighet enligt Smittskyddslagen att spåra och begränsa spridningen av vissa smittsamma sjukdomar, och klamydia är en av dem. Enligt samma lag har den som misstänks kan ha blivit smittad av klamydia en skyldighet att medverka till provtagning, smittspårning och behandling. Vi samarbetar med andra vårdgivare kring smittspårning.

Vårdgivare som har frågor gällande smittspårning kan kontakta oss på smittsparning@doktor.se. Tänk på att känslig information, så som personuppgifter inte får skickas per mail.

Hur behandlas klamydia?

Klamydia behandlas med antibiotika som du tar som tabletter. Om du följer instruktionerna för behandlingen kommer du att bli av med infektionen.

Jag har fått ett brev om att jag kan vara smittad, måste jag testa mig?

Du har fått brevet för att någon du haft sex med har klamydia, vilket innebär att du kan ha blivit smittad. Den som har blivit smittad har en skyldighet att hjälpa till med smittspårning och har därför uppgett ditt namn så att du kan testa dig.

Du måste testa dig om du fått detta brev, det är en skyldighet enligt smittskyddslagen. Testet är enkelt att utföra och kostnadsfritt för dig som patient. Om du är 16 år eller äldre och har mobilt bank-id kan du beställa ett test genom att logga in i appen och välja kategori ”underliv”. Om du är under 16 år behöver du testa dig på en fysisk mottagning, till exempel en ungdomsmottagning.

Jag har inga symtom, måste jag ändå testa mig?

Om du har fått ett brev med uppmaning att testa dig så måste du göra det. Klamydia är klassat som en allmänfarlig sjukdom och vi som vårdgivare har en skyldighet att se till att alla som kan vara smittade testar sig.

Tänk på att många som smittas inte får symtom men ändå bär på smittan och därmed kan sprida infektionen vidare till andra. Läs mer om klamydia här.

10 Oktober, 202311 April, 2024

Aktuella artiklar om klamydia