Den europeiska smittskyddsmyndigheten rapporterar att de sett en ökning i barnsjukdomen femte sjukan under våren. De smittade får röda utslag på kinderna, och sjukdomen kallas därför ibland för ”örfilssjukan” eller på engelska för slapped cheek syndrome. På mörkare hud är utslaget rött eller lila, och ibland syns det inte alls. Det känns inte heller när du stryker över kinderna. Utslagen kan sprida sig till kroppen, särskilt utsidor av armar och ben, och kan klia och vara varma. Hos många är utslaget det enda symtomet, men andra symtom som förekommer är förkylningssymtom, feber, muskelvärk, huvudvärk, kräkningar och diarré. Främst drabbas barn, men sjukdomen kan spridas
Gravida bör vara uppmärksamma
När gravida smittas med femte sjukan, kan smittan spridas till fostret, vilket innebär en risk för att barnet drabbas av blodbrist i livmodern eller som nyfödd. Därför uppmanas gravida att vara uppmärksamma på symtom, och om det finns misstanke om smitta bör gravida söka vård på en barnmorskemottagning.
Därför kallas det femte sjukan
Innan det fanns effektiva vaccin fick nästan alla barn virussjukdomar som ger utslag, även kallat pricksjukdomar. De här barnsjukdomarna listades, och femte sjukan var på femte plats i listan:
(Dukes sjukdom – används inte längre, visade sig inte vara en egen sjukdom)
Det medicinska namnet för femte sjukan är erythema infectiosum, och sjukdomen orsakas av parvovirus B19.