Doktor.se

Spela padel utan skada – så minskar du risken för skador

4 Februari, 2022 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Bland fysioterapeuter är padel en välkänd sport med hög risk för skador. Marcus Idoff är fysioterapeut på Doktor.se och ger sina bästa tips på hur du kan njuta av padel med mindre risk att skada dig.

Varför skadas så många av att spela padel?

Det som är speciellt med padel är att det både är kul och lätt, alltså att du kan utföra det utan att vara särskilt vältränad. Därför är det inte ovanligt att gå från att inte träna alls till att spela flera gånger i veckan, och det kan lätt bli för mycket.

Padel innehåller dessutom en del ensidiga moment, och du kan behöva röra dig snabbt i olika riktningar. Så sammanfattningsvis är orsaken ofta en kombination av ökad fysisk aktivitet alldeles för snabbt och specifik belastning som kroppen inte är van vid.

Vilken typ av skador rör det sig om?

Egentligen är det den klassiska skaderisken som gäller alla sporter, nämligen att om du kör samma sport dag in och dag ut får du en ökad risk för skador eftersom det är samma muskler och senor som belastas. De vanligaste skadorna vi ser är tennisarmbåge och det som till vardags kallas gubbvad. Båda dessa beror på en överbelastning av muskler eller senor i underarmen och i vaden.

Liknande smärta kan även uppstå i axeln där axelns småmuskler blir överansträngda. Vi ser också olika typer av knäskador eftersom det blir hög belastning på knät av alla snabba riktningsförändringar. Det är till exempel vanligt med smärta i främre delen av knät, som kan ha olika orsaker.

Hur förebyggs skador?

Det finns tre viktiga saker som gör stor skillnad för att förebygga skador:

  • Planera in vilodagar. Det är kanske det viktigaste tipset, och innebär att du ser till att planera din träning. Om du vill spela padel tre gånger i veckan ska du sprida ut träningsdagarna så kroppen får återhämta sig mellan passen. Du bör alltså inte träna flera dagar i rad, särskilt inte om du är otränad.

  • Värm upp innan träning. Uppvärmning gör muskler och senor mer elastiska och förbereder kroppen på det rörelsemönster som ska utföras. Uppvärmningen bör innehålla samma rörelser som idrotten men med mindre belastning. Bra uppvärmning inför padel är att ägna 5-10 minuter åt att bolla mellan varandra med mjuka rörelser utan explosiva riktningsförändringar.

  • Träna styrka regelbundet. Försök att få till styrketräning en gång varje till varannan vecka. Det gör att muskler och senor klarar av belastning bättre. Det gör stor skillnad, framför allt för axlar, knän och vader. Tips på bra styrkeövningar för padelspelare är ex utfallssteg, knäböj enbensstående, tåhävningar och armhävningar. En metod för att få till styrketräningen är att göra övningarna direkt efter ett paddelpass. Man bör undvika att göra detta innan padelspelet.

Om en skada ändå uppstår – när ska personen söka vård?

Det som ofta uppstår är senskador, och det är så vanligt att gå med alldeles för länge. Vi får ofta höra att ”jag har känt av det här i ett halvår”, ett vanligt misstag. Ju tidigare man söker vård för en skada, desto snabbare går det att komma tillbaka. Sök vård om du har en smärta som är mer än träningsvärken och som varar några dagar. Det som är speciellt med senskador är också att de tillfälligt kan bli bättre när du vilar, men sen komma tillbaka så fort du spelar igen. Därför bör du också söka vård om du ofta får smärta på samma ställe när du idrottar.

Hur behandlas padel-skador?

Det är svårt att ge ett generellt svar eftersom det beror på vilken typ av skada det rör sig om. Vi anpassar behandlingen så det ska passa varje individ. För skador i muskler och senor utformar vi ett individuellt rehabiliteringsprogram och en långsiktig träningsplanering.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 Februari, 2022

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.