Stick och bett av olika typer är något som hör sommaren till. De kan göra att det kliar, kanske svullnar och i värsta fall ger de en kraftigare reaktion som du kan behöva söka vård för. Här har vi sammanställt en lista över vad du själv kan göra för att lindra bett och stick.
Getingstick eller bistick
Om du blir stucken av en geting eller ett bi ger det ofta stark smärta på stället, som sedan övergår i lätt svullnad och rodnad. Här är saker du kan tänka på vid geting- eller bistick:
Om gadden sitter kvar kan du försöka ta bort den genom att skrapa med nageln eller en ren matkniv. Lindra smärta och klåda med kyla (till exempel en kylklamp invirad i tyg), lokalbedövande gel eller med receptfri kortisonkräm.
Ta smärtstillande tabletter om det gör väldigt ont.
Försök låta bli att klia på sticket.
Här kan du läsa mer om getingstick och bistick.
Bränd av manet
Öronmaneter, som känns igen på de fyra ringarna i mitten, bränns inte. Men det finns andra sorters maneter som har långa bränntrådar med nässelceller som innehåller gift. När du nuddar dem brister nässelcellerna, och skjuter ut små trådar med hullingar som sprutar in gift i din hud. Det ger symtom som sveda, klåda, svullnad, hudrodnad och smärta. Du kan också drabbas av illamående, kräkningar och ytliga brännskador. Här är saker du kan göra om du blivit bränd:
Försök skölja bort trådarna med vatten (havsvatten i första hand), eller skrapa bort dem med en ren plastspade eller ett kontokort. Gnugga inte med handduk, det kan göra att du får in mer gift.
Fortsätt skölja för att dämpa klåda.
Prova receptfria smärtstillande tabletter om det gör väldigt ont.
Smörj med receptfri kortisonkräm för att dämpa reaktionen och lindra klåda och smärta.
I andra länder finns maneter som kan ge livshotande reaktioner. Om du blir bränd av maneter utomlands och får en kraftig reaktion ska du genast söka vård.
Biten av huggorm
I den svenska naturen är det bara huggormen som har giftigt bett. En orm försöker alltid undvika människor, men kan bita om den känner sig trängd eller hotad. Du ska alltid ta kontakt med vården så snart som möjligt efter ett ormbett, helst redan inom en halvtimme. Här är saker du kan tänka på:
Sök vård direkt. Om du har långt till sjukvård kan du kontakta läkare eller Giftinformationscentralen för rådgivning under tiden. Vid kraftiga symtom, och om den som blivit biten snabbt blir mycket medtagen ska du ringa 112 för ambulans.
Lugna den som blivit biten. Berätta att det oftast är ofarligt att bli biten av en huggorm, men att ni söker vård för att vara säkra på att allt är bra.
Låt bettet vara helt ifred. Lämna åt vårdpersonalen att se över det när ni kommit fram.
Sitt stilla. Den som blivit biten ska hålla sig stilla, särskilt den del av kroppen som blivit biten. Håll gärna den bitna kroppsdelen i högt läge.
Om du fått en fästing
När du varit ute i miljöer där fästingar förekommer är det bra att kolla igenom hela kroppen på kvällen. Om du fått en fästing ska du ta bort den så fort som möjligt. Gör så här:
Använd gärna en fästingborttagare eller pincett.
Ta tag om hela fästingen så nära huden som du kan och dra rakt ut. Dra långsamt, då ökar chansen att få med hela fästingen.
Om någon del av fästingen blir kvar kan du låta den vara.
Tvätta området med tvål och vatten, eller desinfektionsmedel om du har.
Ha uppsikt över området kring fästingbettet de närmaste veckorna för att se om du får en reaktion som kan tyda på borrelia.
Läs mer om borrelia här.
Var uppmärksam på symtom som kan vara TBE, läs mer här.
Sök vård vid kraftiga reaktioner
Oftast är bett och stick från insekter ofarliga och går över med egenvård. Om du däremot märker att du får en kraftig reaktion efter ett bett eller stick behöver du söka vård.
Sök vård genast om du
är allergisk mot geting-, bi- eller humlestick och har blivit stucken
blivit stucken i munnen eller halsen
svullnar i halsen eller får andningsbesvär
får ögonbesvär efter att ha kommit i kontakt med en manet
blivit biten av en huggorm
känner dig yr, får feber eller känner att du mår väldigt dåligt
fått många stick och kraftig svullnad.
Sök vård på din vårdcentral eller i vår app Doktor.se om du
får en växande rodnad i huden tidigast en vecka efter att du haft en fästing
blivit stucken av ett bi eller en geting och känner dig sämre efter några dagar.