Doktor.se

Så väljer du rätt solskyddsmedel

6 Juni, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad
Smörj in rikligt med solskyddsmedel och välj en produkt som skyddar mot både UVB och UVA.

Solskyddsfaktorn SPF säger inget om skyddet mot UVA-strålning. UVA går djupare i huden, ökar risken för cancer och att huden åldras i förtid. Därför bör du välja produkter som skyddar mot både UVB och UVA.

Det finns en uppsjö av olika solskyddsmedel, med olika konsistens, solskyddsfaktor och innehåll. Konsistensen kan vara stift, spray, mousse eller kräm och det kan vara svårt att välja. I grund och botten handlar allt om att skydda huden mot två sorters strålning UVA och UVB, och på två olika sätt – antingen med fysikaliskt skydd eller kemiskt skydd.

Vad är skillnaden mellan UVA och UVB-strålning?

UVB-strålning gör huden röd och bränd om vi är i solen för länge. Brännskador av solen kan på sikt leda till hudcancer.

UVA står för den största delen av strålarna från solen, och tränger djupare ner i huden. De gör att pigmenten mörknar så att vi blir solbrända, men också att huden blir tjockare och åldras i förtid. Även UVA kan på sikt ge upphov till hudcancer.

Få hjälp att kolla födelsemärken

Vi kan hjälpa dig att kolla födelsemärken du är orolig över på våra prickmottagningar. Där hjälper vi patienter som valt Doktor.se som vårdgivare (listade patienter).

Vad är skillnaden mellan fysikaliska och kemiska skydd?

Fysikaliska UV-filter utgörs av titandioxid och/eller zinkoxid, små mineralpartiklar som reflekterar bort UV-strålning. Fysikaliska filter känns igen genom att de är vita och lite kladdiga. De är vanliga i solskyddsmedel för barn.

Kemiska UV-filter absorberar UV-strålningen i stället för att reflektera bort den, och omvandlar den till oskadlig strålning genom en kemisk reaktion.

Vad innebär det att ha ett brett skydd?

Vissa ingredienser skyddar bäst mot UVA medan andra skyddar bäst mot UVB. Zinkoxid är den enskilda ingrediens som har bredast skydd, optimalt skydd mot både UVA och UVB, och används ofta i solskyddsprodukter för barn. En nackdel är att produkter med mycket zinkoxid gör huden vit och kladdig. Många produkter kombinerar olika ingredienser för att ge ett brett skydd mot både UVA och UVB, och samtidigt ha en konsistens som känns behaglig att använda.

Vad betyder SPF?

SPF står för Sun Protection Factor, eller solskyddsfaktor på svenska och visar vilket UVB-skydd en produkt ger, det vill säga hur många gånger större dos huden klarar utan att bli röd och bränd (jämfört med oskyddad hud). SPF säger ingenting om skyddet mot UVA-strålning. Därför bör du alltid säkerställa att produkten skyddar mot både UVA och UVB.

Varför är det viktigt att kolla UVA-skyddet på en solkräm?

Risken att drabbas av hudcancer är kopplad till både UVA- och UVB-strålning. UVA-strålning går djupare ner i hudlagren, och ger skador på längre sikt, till exempel att huden åldras i förtid. Skyddsnivån mot UVA bör vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Produkter som har fullgott skydd mot UVA är märkta med ”UVA” i en rund ring.

Varför är det speciella solskyddsprodukter för barn?

För barn rekommenderas solskyddsprodukter som är vattenfasta och har en solskyddsfaktor på 30–50 samt fullgott skydd mot UVA.  Barnens hud är mycket känsligare, tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxnas. Det gör att barn bränner sig lättare i solen. Barn under ett år bör inte vistas i solen alls.

Solskyddsmedel är ett komplement till kläder, och barn upp till två år rekommenderas ofta att använda produkter med fysikaliska filter, eftersom de ger mindre hudirritation. Men det är också viktigt att välja produkter som inte innehåller nanopartiklar och är fria från hormonstörande eller allergena ämnen.

Hur skyddar jag mig bäst från solen?

Här är tips på vad du kan tänka på för att skydda dig från solen:

  • Undvik direkt solljus och välj skuggiga platser mellan klockan11-15

  • Skydda huden med kläder, och var speciellt noga med att skydda barn med kläder och solhatt.

  • Välj en produkt med brett skydd, det vill säga mot både UVB och UVA.

  • Välj rätt solskyddsprodukt beroende på aktivitet. I vardagen kan det räcka med SPF15. Om du ska vara aktiv i solen en längre tid bör du välja en vattenfast produkt med SPF30 och UVA-märkning.

  • Välj en produkt med en konsistens du klarar av. För att få ett fullgott skydd bör du smörja in huden ordentligt. Testa dig fram.

  • Smörj in huden med solskydd en halvtimme innan du ska gå ut.

  • Tänk på att minst hälften av solens UV-strålning når fram även i skuggan.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 Juni, 2024

Fler artiklar om hud

Här hittar du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.