TBE, fästingburen hjärninflammation, har länge förekommit längs Östersjökusten och runt hela Mälaren. Men området som är drabbat är större än så. Förra året sågs en fördubbling av antalet TBE-smittade i Skåne. Det kommer också fler och fler anmälda fall från Värmland, Västmanland, Örebro och Gävleborgs län.
Vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom
De som smittas med TBE får oftast milda symtom i form av feber och muskelvärk i ett par dagar. Men hos ungefär en av fyra kommer febern tillbaka en vecka senare, då sjukdomen går in i en andra fas. Hos dessa personer har TBE-viruset spridits till hjärnan eller hjärnhinnorna och orsakat en inflammation. Det är då viktigt att snabbt få vård för att undvika ett allvarligare förlopp.
Att ta TBE-vaccin är ett effektivt sätt att skydda sig mot hjärninflammation, och risken för långvariga problem.
Vem bör vaccinera sig?
Om du bor eller ofta vistas i riskområden för TBE bör du vaccinera dig. Det gäller till exempel personer som vistas i skog, mark, kustnära områden eller skärgården från Gävle kommun i norr och nedåt landet. I år har även Region Skåne gått ut med en rekommendation om vaccination för boende i riskområden. Kolla upp informationen från den region du bor eller ofta vistas i för att se vad som gäller.
Grundskyddet består av tre doser som tas med 1–3 månaders mellanrum, och i god tid innan fästingsäsongen börjar. Boosterdoser ska sedan tas vart tredje eller femte år, beroende på ålder och vilket vaccin som använts. När våren kommer är det bra att kontrollera att du har ett uppdaterat skydd mot TBE.
Doktor.se erbjuder TBE-vaccin via våra vaccinationsbussar och på våra mottagningar. Läs mer här.