Doktor.se

P-piller är inte bästa metoden för alla

5 Oktober, 2023 ・ 5 min
hugging

Idag finns många olika sorters preventivmedel att välja mellan - allt från olika sorters p-piller, mini-piller och mellanpiller till p-ringar, p-plåster, p-stav och olika former av spiraler. Maria Björnesjö är barnmorska på Doktor.se och ger tips på hur du kan tänka i valet av preventivmedel.

Är det skillnader mellan olika sorters p-piller?

Det är skillnader, och därför är det viktigt att prova sig fram. Många tar råd från sina vänner, kanske till och med lånar mediciner, vilket jag absolut avråder från. Det som funkar för en vän är inte alls säkert att det är det bästa för dig. Ibland kan det tom innebära att man utsätter sig för risker, vilket många inte tänker på, det är ju “bara” p-piller.

Vilken typ av preventivmedel är vanligast?

Vanligast är kombinerade p-piller, dvs p-piller som innehåller både östrogen och gestagen. Det är också vanligt med så kallade mellanpiller, som bara innehåller gestagen. Vi ser också att det blir fler och fler som väljer hormonspiral eller p-stav som preventivmedel. Det är positivt att fler väljer långtidsverkande preventivmedel, och något vi jobbar för, eftersom det minskar risken för oönskade graviditeter.

När behövs rådgivning om preventivmedel?

Varje gång du förnyar ditt recept på preventivmedel är det bra att fundera över om din livssituation har ändrats och om det fortfarande är rätt preventivmedel du har. Om din livssituation har ändrats eller om du av andra skäl inte är nöjd kan vi hjälpa dig att byta till något annat. Ibland behöver du byta flera gånger innan du hittar något som passar just dig.  Det är viktigt att du har ett preventivmedel som du trivs med.

Vad går ni igenom vid en rådgivning?

Vid en rådgivning går vi igenom hur den metod du eventuellt redan har fungerar, om du har några biverkningar, hur din hälsa är och vilken inställning du har till att bli gravid. Därefter diskuterar vi olika alternativ som passar just dig.

Vilka saker bör man tänka på i valet av preventivmedel?

Jag tycker man ska fundera över sin livssituation. Till exempel en person som lever i en fast relation och vill bli gravid inom närmsta tiden. Då kanske p-piller eller p-ring är att föredra. Däremot en person som är singel och precis har börjat en utbildning och absolut inte vill bli gravid, då är valet ett annat. Där skulle jag rekommendera ett mer långtidsverkande preventivmedel, till exempel en spiral.

En annan viktig aspekt i vår bedömning är den fysiska hälsan, till exempel om man har högt blodtryck eller riskfaktorer som gör att preventivmedel som innehåller östrogen inte rekommenderas.

Kan valet av preventivmedel påverka förmågan att bli gravid?

Nej, det gör det inte. Mensen kommer oftast tillbaka snabbt efter att du slutat med ditt preventivmedel och du kan bli gravid direkt även om du inte haft någon blödning.  Har du en spiral eller p-stav tas den ut, och då kommer mensen oftast tillbaka efter en till två månader. Hur snabbt mensen sedan blir regelbunden är individuellt och beror även på vilket preventivmedel du haft. P-spruta är det preventivmedel där det tar längst tid att få tillbaka sin mens, där det kan ta upp till ett år att återfå en normal menscykel.

Kan man slippa månadsblödningar helt?

Ja, de allra flesta kan bli blödningsfria, eller nästan blödningsfria, genom att använda preventivmedel. Har du den önskningen så är det något vi diskuterar vid en rådgivning. Det finns olika sätt att slippa blödningar eller minska antalet blödningar per år. Många blir helt blödningsfria med hormonspiral och p-stav.

Ett annat sätt är att ta kombinerade p-piller på ett sätt så du inte får bortfallsblödning varje månad. Det kallas för långcykelanvändning och vill man veta mer om det kan man höra av sig till oss, men enkelt beskrivet så innebär det att man bara äter de aktiva tabletterna på kartan utan uppehåll. Ofta behöver du ändå släppa fram din blödning några gånger per år, men inte varje månad. Att ta sina p-piller på det sättet minskar också risken för att bli ofrivilligt gravid om du skulle glömma att ta en tablett vid ett tillfälle, beroende på när du senast släppte fram din blödning.

Finns det risker med att hoppa över månadsblödningarna?

Nej, det är helt ofarligt.

Går det att skriva ut preventivmedel digitalt?

Ja, det går bra. Vi ger rådgivning, och kan därefter skriva ut alla typer av preventivmedel digitalt, även hormonspiral och p-stav. Sen får man boka tid och gå till en valfri mottagning för at få hjälp att sätta in den.

Varför är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck?

Att ta ett tillskott av könshormonet östrogen kan i sällsynta fall ge en stegring av blodtrycket. Därför vill vi veta vad blodtrycket är innan påbörjad behandling, för att sen kunna följa upp det efter 3 till 6 månader med ett återbesök. Efter det gör vi kontroller varje eller vartannat år, för att kolla att blodtrycket ligger bra. Om blodtrycket höjs ökar risken för blodproppar, även om det är ovanligt. Därför är det viktigt att man är ärlig om sitt blodtryck.

Vad händer om man haft p-piller förut och börjar igen, måste blodtrycket kollas ändå?

Det är alltid högre risk att blodtrycket ökar de första månaderna efter att du börjat med p-piller. Detsamma gäller om du haft ett uppehåll, och börjar igen. Vi ser ganska ofta personer som börjar och slutar om och om igen, till exempel för att inte ta p-piller mellan olika förhållanden, och det ökar risken för att drabbas av blodproppar.  Det är bättre ur många aspekter att regelbundet ta sina preventivmedel om man är i fertil ålder. Du behöver inte testa att kroppen fungerar genom att sluta med ditt preventivmedel, det kommer den att göra.

Hjälp eller rådgivning

Doktor.se arbetar erfarna barnmorskor som kan ge individuell rådgivning kring preventivmedel. Vi hjälper också till med att skriva ut recept på olika typer av preventivmedel, både nyförskrivning och förnyelse av recept. För rådgivning och förskrivning av preventivmedel loggar du in i appen och väljer kategori intim, och därefter preventivmedel. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se5 Oktober, 2023