Det är få råvaror som innehåller så mycket vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen som bär. Passa på att plocka dem och njut när de är i säsong, och varför inte se till att frysa in så du kan få en känsla av sommar hela vintern.
Färska bär i sallader
Det finns förstås de som är djupt skeptiska till att överhuvudtaget blanda frukt och bär i mat utanför dessertlistan. För den som vill ge det en chans kan en liten förrättssallad vara en inkörsport. Redan frälsta kan med fördel göra sallad med bär som sommarlunch, eller varför inte som grilltillbehör.
Gör en bas till din sallad av olika sorters salladsblad och gärna lite kokt quinoa eller bulgur. De är milda i smaken och passar bra till. Blanda sedan ner bär med andra ingredienser i de kombinationer du gillar. Ringla gärna över lite olivolja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar. Det finns hur många goda kombinationer som helst. Prova dig fram! Här är några förslag att börja med:
Blåbär passar bra tillsammans med ädelost eller fetaost, avokado, tomater och lättrostade, grovt hackade valnötter.
Hallon blandas gärna med buffelmozzarella, nektariner, lättkokt broccoli, körsbärstomat, prosciutto och lättrostade pinjenötter.
Jordgubbar är goda till smörstekt grön sparris, kokt potatis, avokado och bitar av grillad kyckling. Toppa med lättrostade solroskärnor.
Björnbär passar bra i en sallad med ugnsrostade, ljumna morötter och gulbetor samt tunna skivor skinka eller kalkon. Smula över fetaost, och om du gillar brynt smör är det gott att ringla över.
Röda eller svarta vinbär kan du prova i en sallad med gratinerad chevre. Lägg chevreskivorna i en form, ringla över lite olivolja och honung. Baka i ugnen i 225 grader i fem minuter.