Doktor.se

Håll koll på nya fästingarter

10 Juli, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Flera nya fästingarter har upptäckts i Sverige de senaste åren. Senast i raden är brokig fårfästing som kan bära på smittor vi inte har, bland annat krim-kongo blödarfebervirus. Än så länge har den smittan inte påträffats i Sverige. Hittar du en ovanlig fästing kan du bidra till forskningen genom att rapportera in den.

Brokig fårfästing, tajgafästing och flyttfågelfästing är tre nya fästingarter som har hittats i Sverige. Flera av de nya fästingsorterna kan bära på nya smittor, bland annat krim-kongovirus, som kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet. Fästingar som skickas in testas, och hittills har fästingarna inte burit på nya smittor.

Klimatförändringar och resor

Ett varmare och torrare klimat är gynnsamt för de fästingarter som kommer från sydligare breddgrader. Det ändrade klimatet, och att vi reser mer är troliga anledningar till att vi fått in fler de nya arterna.

Den brokiga fårfästingen finns vanligtvis i södra Europa, Centralasien och Mellanöstern. I dessa delar av världen sprids också den fästingburna blödarfebern. Det finns än så länge varken vaccin eller behandling som hjälper, och dödligheten är upp till trettio procent.

Rapportera in fästingfynd

Allmänheten kan hjälpa till att kartlägga de nya fästingsorterna genom att rapportera in ovanliga fästingar till Rapportera fästing. Där finns bilder på de olika fästingsorterna, där du kan välja vilken fästing som mest liknar den du hittat.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 Juli, 2024

Här är tips på fler artiklar

Varje vecka skriver vi om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin. Här hittar du ett urval av våra artiklar om barns hälsa.