I alla tider har människor sökt sig till humor för att lättare kunna hantera stora kriser. Coronapandemin är inget undantag. Det finns något läkande i humor, menar psykologen Elisabeth Punzi som är forskare vid Göteborgs universitet.
– Humor kan handla om att tappa fattningen ett tag. Vi måste få vara lediga från våra krav och släppa på hämningar ibland. Det finns något läkande i den regressionen, förklarade hon i en forskardebatt som Göteborgs universitets samhällsfakultet arrangerade tillsammans med Folkuniversitetet, vilken Forskning & Framsteg skrivit om.
Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, förklarade att man förr i tiden till och med såg humor som något som faktiskt kunde läka.
– I alla tider har man skämtat om det som är svårt. Det handlar om ett yttre hot som måste hanteras. Redan i Boccaccios Decamerone från 1300-talet ser vi det. På den tiden trodde man att humor kunde vara ett medicinskt botemedel, sa han.
Humor kan inte bara vara avväpnande i orostider, den kan också sammanföra oss.
– Det kan handla om att släppa på en mask, att kunna vara här och nu tillsammans. Som grupp kan man skoja med de som är ”förtryckare”, och då fyller humor en slags social funktion, förklarar Elisabeth Punzi.
Men det finns också gränser för vad som är okej att skämta om, tycker forskarna i debatten.
– Det är inte okej att skoja om människors utsatthet, menar Elisabeth Punzi, medan Ola Sigurdson tycker att man kan skämta om allt, men inte med alla och överallt.
Att däremot känna ett behov av att skoja om den tillvaro vi lever just nu är alltså helt naturligt, och kanske rätt så befriande ibland.
Varför skämtar vi om corona?
30 April, 2020 ・ 2 min
Varför skojar många av oss om karantäntillvaron, toalettpappersbunkrande och om smittspridningen? Forskare förklarar.
30 April, 2020
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.