Doktor.se

Så räddar du relationen i karantäntillvaron

23 April, 2020 ・ 5 min

Hur gör man för att inte gå varandra på nerverna när man lever under samma tak, 24/7? Vi har frågat den snart bokaktuella radioprofilen och relationsexperten Klara Doktorow.

Vi står inför en skilsmässoboom, om vi ska tro många relationsexperter. Karantänlivet ihop kan förvisso vara sammansvetsande och mysigt, men i längden kan det också vara enormt prövande för relationen.
– Karantänlivet ihop bäddar för att irritera sig på sådant som man annars inte hade stört sig på hos sin partner. Saker kan bli otroligt uppförstorade och det är oerhört lätt att gå varandra på nerverna, konstaterar Klara Doktorow, radioprofil och poddcastare som snart släpper boken Relationsbibeln: för er som vill hålla ihop länge tillsammans med psykologen Veronika Palm. 

Så hur ska man göra om man faktiskt måste leva inpå varandra?
– Försök att ta tid till att vara ifrån varandra på något sätt varje dag. Gå på en promenad själv eller ha en Skypedejt med en kompis så att du får lite intryck från andra.

Bland annat irritationsmoment, hur vet man vad som är värt att ta upp med sin partner?
– Skriv ner det du stör dig på ganska detaljerat som en anteckning i telefonen och vänta ett dygn. Dagen efter kanske det du störde dig på framstår som banalt. Om inte, är det bra att diskutera problemet under ordnade former. Försök tänka långsiktigt i relationen, även när det är riktigt jobbigt. Att exempelvis säga ’varför har du slängt dina strumpor i soffan?’ till sin partner hjälper inte, det ger bara missnöje.

Klara Doktorow

Guide till bra bråk
Men när ni måste ta upp något i relationen, vilket är viktigt att kunna göra, hjälper det att kunna ha konflikt på ett bra sätt. Här är några goda råd från författarna bakom Relationsbibeln: för er som vill hålla ihop länge.

1. Sätt upp bråkregler
Prata igenom vad som är okej och inte i era bråk. Kan båda ta med ro att ni skriker, använder kraftuttryck eller har sönder en tallrik emellanåt så funkar det för er! Oavsett vad ni är bekväma med är det viktigt att tänka på att personangrepp och föraktfulla kommentarer sällan leder till konstruktiva lösningar. Men om någon av er blir mycket illa berörd av höjt tonläge och starka ord behöver ni sätta upp regler för vad ni får göra och inte göra i era konflikter. Det måste få vara den som är i behov av lugnast bråk som sätter gränsen här då den personen kommer överväldigas av känslor först och därmed inte kunna tänka klart längre.

2. Framför klagomål utan att anklaga
Fokusera på vad du är missnöjd med utan att vara skuldbeläggande. Det är betydligt lättare att tänka fritt tillsammans om man som ett team försöker hitta lösningar på ett yttre problem. Känner man sig personligt anklagad och kritiserad är det mindre sannolikt att man kommer bidra med konstruktiva lösningar på problemet. Tänk er att ni tillsammans står vid sidan av och kollar på en tennismatch snarare än spelar matchen mot varandra. Testa det klassiska jag-budskapet så kommer du en bra bit på vägen. Säg alltså hellre “Jag känner mig bortprioriterad och blir ledsen när du inte intresserar dig för hur min dag har varit” istället för “Du är så jävla självupptagen, du frågar aldrig hur jag mår utan mal bara på om ditt jävla jobb!”.

3. Avbryt när det blir dålig stämning
Om ett bråk inleds med negativ ton och fientlighet är det högst osannolikt att det kommer utmynna i en bra diskussion. Diskussioner slutar i regel i samma ton som den inleddes med! Märker ni att ni kommer in i diskussionen fel är det bättre att ni tar en paus och fortsätter när ni kan göra det med en bättre ton och sinnesstämning. Irriterade tonfall, kyla, att en eller båda av er attackerar varandra eller går i försvar är alla tecken på att något gått snett i samtalet och det är bättre att börja om från början.
 
4. Hissa vit flagg
Även om bråk i sig inte är skadliga för er relation är för hetsiga gräl där ni blir emotionellt överväldigade eller får ångest inte något som ni mår bra av eller kommer hjälpa er komma närmare en lösning. Vid starka känslor, oavsett vilka, slås våra frontallober som står för rationellt tänkande ut. Vi kan helt enkelt inte tänka klart när känslorna stormar. Vissa personer går helt i baklås i sådana situationer, de blir tysta och kan inte tänka klart. Det är också ett tecken på att diskussionen blivit överhettad. 

Så kom överens om små signaler som ni kan använda för att ta ner tonläget eller visa att ni behöver en paus i diskussionen. Det kan vara ett ord, ett tecken, en gest eller liknande som signalerar att ni inte längre orkar eller klarar av att vara kvar i samtalet på ett bra sätt eller att ni märker att ni inte kommer någonvart. Det gäller också att vara lyhörd för och acceptera varandras signaler. Även om du vill ha bråket ur världen och är helt okej med att fortsätta spelar det ingen roll om din partners hjärna redan har checkat ut. 

Relationsbibeln: för er som vill hålla ihop länge är skriven av psykologen Veronika Palm och Klara Doktorow, släpps den 18 maj.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 April, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.