För några år sedan genomfördes en studie vid Stockholms och Linköpings universitet för att se hur många som lyckats hålla sina nyårslöften. Det visade sig att majoriteten, 55 procent, tyckte att de lyckats hålla sitt löfte. Studien visade också att mål som handlade om att uppnå ett mål kunde fler lyckas med än mål som handlade om att sluta med något.
Det finns strategier som ökar chansen att lyckas hålla sitt nyårslöfte
Här är några tips:
Tydliga och konkreta mål har större chans att lyckas. Istället för att sätta målet ”träna mer” är det bättre att göra det mer konkret, till exempel träna varje måndag, onsdag och lördag eller gå 10 000 steg varje dag.
Delmål. Ett sätt att lyckas med ett mer ambitiöst löfte är att bryta ner det i delmål som blir överkomliga, och sedan göra en plan som slutligen leder till det större målet.
Berätta om löftet. Genom att berätta för andra om löftet ökar chansen att lyckas. Det kan också vara en god idé att ha ett gemensamt löfte och peppa varandra.
Uppföljning. Ett bra sätt att lyckas hålla i löftet är att lägga in påminnelser i kalendern om att följa upp hur det går med löftet, till exempel i slutet av varje månad. Om du kommit av dig kan du då få en påminnelse och möjlighet till nystart.
Knyt en ny vana till en inarbetad vana. Det är svårt att skapa nya rutiner i vardagen, och ett knep för att börja med en ny vana är att knyta den till en vana som redan är etablerad. Om du till exempel vill göra tio armhävningar om dagen kan du bestämma dig för att alltid göra det efter tandborstningen, som är en etablerad vana.
Belöning. Förändring är inte lätt, och det är viktigt att fira dina framgångar, varje steg du tagit mot ditt mål. Fira med något som gör dig glad, något du kan se fram emot.
Att sätta mål är ett bra sätt att skapa förändring i sitt liv, och att det blir just på nyår spelar ingen roll. Det går lika bra att sätta mål vilken dag som helst på året. Det viktiga är det som kommer efter – att lyckas nå målet.