Att feber innebär att kroppstemperaturen är högre än vanligt vet nog de flesta om. Den normala temperaturen i kroppen brukar ligga mellan 36 och 37,8 grader men varierar från person till person och även tidpunkt på dagen. Feber har du om din kroppstemperatur är 38 grader eller högre. Att du får feber är inte en sjukdom i sig, utan en indikation på att något inte stämmer i kroppen. Det är nämligen en del av kroppens naturliga försvar för att bekämpa inflammation, virus eller bakterier. Vanliga febersymptom är att du svettas när febern sjunker och fryser när den stiger. Man kan även känna sig trött och yr.
1. Vätska och vila
När du svettas, vilket du kan göra av feber, förlorar du mycket vätska. Därför är det viktigt att tillföra mycket vätska. Det är också viktigt att vila för att kroppen ska kunna bekämpa feberorsaken i lugn och ro. Därför bör du stanna hemma från skola och jobb och undvika fysisk ansträngning.
2. Ta temperaturen på morgonen
Vila cirka 30 minuter innan du mäter din temperatur, du kan därför med fördel mäta din kroppstemperatur på morgonen innan du stiger upp. Det säkraste sättet är att ta temperaturen i örat eller i ändtarmen.
3. Undvik träningen
Träna eller idrotta aldrig vid feber. Kraftigt ökad blodcirkulation kan i värsta fall sprida infektionen till hjärtmuskeln och orsaka hjärtmuskelinflammation. Om du samtidigt utsätter hjärtat för fysisk ansträngning kan det leda till rubbningar i hjärtats rytm.
När du ska söka vård
Oftast går febern över av sig själv utan att man behöver uppsöka behandling men om du har haft hög feber i mer än fyra till fem dagar utan uppenbar orsak bör du söka läkarvård. Likaså om du får kraftig feberfrossa, får svårt att svälja, andas eller blir stel i nacken i samband med febern. Om ditt barn får feberkramper, är utmattat, får feberfrossa eller har svårt att få i sig vätska är det viktigt att få kontakt med en läkare. Det gäller även om barn under tre månader får feber.