Foto: Rickard L Eriksson
Solen har dragit sig undan Brunkebergs torg när jag möter norska prinsessan Märtha Louise en tidig eftermiddag i Stockholm. Hon är här på blixtvisit för att berätta om Sensitiva barn– hennes och medförfattaren Elisabeth Nordengs andra bok om högkänslighet. Den här gången vill de rikta sig till föräldrar till högkänsliga barn. Märtha Louise talar utifrån egen erfarenhet.
– Som högkänslig är det viktigt att veta att man är det, säger hon när vi möts i loungen på hotellet At Six. Jag minns själv hur det var när media började följa mig allt mer i tonåren. Jag kände inte igen personen de skrev om. Så vem är jag då? Den frågan kom tidigt och innebar att jag började vända på alla stenar.
I ett halvt liv vände Märtha Louise på de där stenarna, berättar hon medan vi hittar en avskild plats i cocktailbaren. Men det skulle dröja innan hon fick svar på varför hon reagerar starkare än många andra på dofter, ljud och ljus, men också i vissa situationer och i möten med andra människor. Och mitt i allt vara prinsessa, med allt vad det innebär.
– Jag tyckte att det var så jobbigt att gå på teater eller en konsert, för att inte tala om att gå i procession i kyrkan. Att komma in sist medan alla reser sig och stirrar på en. Det känns som att all energi riktades mot mig. Känslorna blir massiva. Det kunde ge mig sådan ångest. Många gånger trodde jag inte att jag skulle överleva.
Hon nämner en rad exempel på hur högkänsligheten påverkat henne genom åren, som att hon alltid fick kväljningar så fort drottning Sonja sprutade på sin parfym, att hon i panik visade fingret mot en påträngande fotograf och kröp ihop i fosterställning när hon och dåvarande maken Ari Behn inte kunde hitta den löstagbara dragkroken till släpet inför en ridtävlingsdag. Ofta ville hon bara fly när det blev för mycket.
– Jag kunde vara iväg en helg med mina väninnor och plötsligt bara få nog. Jag behövde en paus, gå ut i skogen och gråta. Jag trodde att jag var galen.
Att dessutom vara prinsessa och ofta stå mitt i strålkastarljuset har inte varit helt lätt, berättar hon och beskriver media som hennes ärta som ibland skaver trots alla madrasser.
– Nu har jag förstått att alla inte tror på det som skrivs om mig, men när jag var yngre däremot, var jag livrädd för att möta norrmän. Jag trodde att de tyckte att jag var galen.
Högkänsligheten gjorde det inte bättre. Tvärtom.
– För en högkänslig person som jag är det ännu viktigare att våga visa vem man är och säga det som är sant för en. När jag inte gjorde det, utan bara det som andra ansåg att jag skulle göra, blev jag jättenervös. Men nu går det bra, nu är jag sann mot mig själv.
Inte förrän 2013 skulle Märtha Louise få svar, då hon fick tips om att ta ett högkänslighetstest.
– Jag kryssade ja på varje punkt. Ja, en högkänslig person tror att hon är lite onormal, reagerar starkare och mer på djupet än andra, klarar inte av för mycket folk och blir jättetrött efteråt. Det hjälpte mig att sätta ord på det. Nu vet jag att det är normalt som högkänslig att vilja gå ut i skogen och gråta när det blir för mycket, systemet blir överbelastat.
Hur är det att leva med en högkänslig person?
– Du kan nog ofta uppleva att din partner reagerar lite väl starkt på något du säger. Man tar kritik jättehårt och blir berörd ända in i hjärtat. Sedan behöver en högkänslig ofta mycket tid för sig själv, vilket kan vara en utmaning för partnern om den tar det personligt.
Märtha Louise talar lugnt, varsamt och fokuserat. Och är betydligt mer öppen än vad många andra kungligheter är.
– Många människor säger inte vad de verkligen känner, de visar upp en fasad. Det är därför jag varit så rädd för människor. Jag vet inte var jag har dem. Ska jag lyssna på orden de säger eller känslan jag har? För högkänsliga är alla möten verkliga, vi måste se bakom maskerna. Det är därför jag är så usel på kallprat.
Kanske är det inte bara högkänsligheten som talar, utan även det existentiella bejakandet som Märtha Louise är så omtalad för.
– Andlighet och övernaturlighet har alltid varit naturligt för mig, och därför viktigt. Jag har sett saker, energier, kring folk sedan jag var liten. Jag visste hur de mådde eller om de hade grälat med sin man, bara av att se dem. Alla blir chockerade när jag berättar vad jag ser, men för mig är det helt naturligt.
Hon delar det andliga praktiserandet med den amerikanske shamanen Durek Verrett, som varit hennes pojkvän sedan i våras.
– Det är såklart jättefint att få dela något som är så viktigt för mig och att vara med någon som förstår, accepterar och tycker om det jag gör.
Hon beskriver sig själv som entreprenörssjäl med många satsningar i rullning. Bland annat driver hon Hest360, som arrangerar tävlingar inom ridsport. Ett intresse hon haft sedan barnsben.
– Jag blir lugn av att vara med hästar, det är när jag mockar som jag kopplar av. Hästar är så äkta, de är dem de är, vilket fungerar väldigt bra med min högkänslighet, säger Märtha Louise och berättar att stallet är som hennes fristad, och det är dit hon ska när hon är klar med sin Sverigevisit.
– Stallet ligger vid mitt hem i Lommedalen. Där får jag vara helt i fred, avslutar hon och ler.
Text Elin Liljero Eriksson Foto Rickard L Eriksson
Märtha Louises 3 tips till föräldrar med högkänsligt barn
1. Lita på dig själv. Om du funderar på om ditt barn är högkänsligt så är det säkert det. Att vara högkänslig är ingen diagnos, det är ett personlighetsdrag som du föds med och som är ärftligt.
2. Hjälp barnet känna sig själv. Lär barnet att sätta sina egna regler för att inte bli överstimulerad, såsom att ta pauser och få egentid. När barnet lär sig sätta sina egna gränser blir de tydliga med när de behöver slappna av och när de behöver ta en paus.
3. Låt barnet ta sin tid. Det ät inget ovanligt att barnet vill gömma sin bakom gardinen när man kommer till ett kalas. Istället för att tänka, ”Gud, vad pinsamt”, låt det vara och ta den tid det behöver.
Prinsessan Märtha Louise av Norge
Ålder: 48
Bor: Lommedalen
Familj: Döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11. Pojkvännen Durek Verrett.
Aktuell: Med boken Sensitiva Barn.