Doktor.se

Coronavarianten Omikron – detta vet vi

10 December, 2021 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Nu finns konstaterade fall av omikronvarianten av Covid-19 i Sverige. Merparten av de smittade är personer som kommit hem från resa i södra Afrika, och de har lindriga symtom. Här är en sammanfattning av vad vi vet om den nya virusvarianten.

Vad är omikron?

Omikron (omicron på engelska) är namnet på en nya variant av SARS-CoV-2 som först upptäcktes i Botswana och Sydafrika. Varianten har klassats som en ”variant of concern”, virusvariant av särskild betydelse, av Världshälsoorganisationen WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det är den högsta riskklassen.

Vad skiljer omikron från tidigare varianter?

Omikron anses uppvisa fler mutationer än tidigare varianter, och flera finns i de så kallade spikeprotein som sitter på virusets yta. Det är detta som gjort att omikron fått den högre riskklassningen, eftersom vacciner mot viruset riktas just mot spikeproteinet.

Sprids omikron lättare än andra varianter?

Det är ännu inte klarlagt. Antalet som testat positivt har ökat i Sydafrika, men det går ännu inte att avgöra om det beror på omikron eller om det har andra orsaker.

Ger omikron allvarligare sjukdom?

Enligt WHO finns det inga tecken på att omikron ger svårare sjukdom än deltavarianten, som nu är den dominerande varianten av viruset.

Fungerar vaccin mot omikron?

Det har funnits en osäkerhet kring det eftersom omikron uppvisar mutationer i de protein som vaccinerna riktas mot. I WHO:s senaste uppdatering om kunskapsläget skriver de att de vaccin som finns på marknaden ger effektivt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Företagen bakom vaccinerna har inlett studier för att ta reda på skyddseffekten mot omikron. Flera företag håller också på att ta fram uppdaterade versioner av sina respektive vaccin.

Varför kallas den nya varianten omikron?

Till en början namngavs nya varianter efter de länder där smittan först upptäckts, till exempel den indiska respektive brittiska varianten. Sedan döpte Världshälsoorganisationen WHO om varianterna efter bokstäver i grekiska alfabetet (alfa, beta, gamma, delta och så vidare).  Den senaste variant som namngavs innan omikron var my. Sedan hoppade WHO över ”nu” för att det kan bli förvirrande för engelskspråkiga eftersom det låter som ”new”, den nya. Näst i alfabetet är xi, men även den bokstaven hoppades över för att undvika stigmatisering eftersom det är ett vanligt efternamn.  Näst på tur var omikron som står för lilla o, till skillnad från omega som är stora o och kommer sist i det grekiska alfabetet.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 December, 2021

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.