Doktor.se

P-ring

Medicinskt granskad

P-ring är ett preventivmedel som du sätter in i slidan, ungefär som du för in en tampong. Ringen sitter inne i tre veckor. Därefter tar du ut ringen, och är utan i en vecka då du kommer få en mensliknande blödning. P-ring ger ett säkert skydd mot oönskad graviditet. 

Närbild på en hand som håller i en p-ring. Ringen är i plast, rund och böjlig.

P-ring är ett preventivmedel du sätter in i slidan. Ringen sitter inne i tre veckor, och ger ett säkert skydd mot graviditet.

Hur fungerar p-ring?

P-ringen är gjord av mjuk genomskinlig plast och innehåller två olika hormon, gestagen och östrogen. Ringen sätter du själv in i slidan på ungefär samma sätt som en tampong. När den är på plats i slidan så känns den inte, men frisätter hormoner i jämn takt som tas upp av slidans slemhinna. 

P-ringen sitter i slidan i tre veckor, därefter tar du själv ut den och är utan p-ring i en vecka. När det gått sju dagar sätter du in en ny. Under veckan du är utan p-ring kommer du att få en mensliknande blödning. 

Hormonerna i p-ringen skyddar mot graviditet genom att:

  • förhindra ägglossning

  • sekretet i livmoderhalsen blir segt och svårt att tränga igenom för spermier

  • livmoderslemhinnan blir tunn, så att ett befruktat ägg inte kan fästa.

P-ringen förhindrar graviditet endast under tiden som du använder dem, de påverkar inte dina framtida chanser att kunna få barn. När du slutar använda p-ring återkommer fertiliteten och du kan bli gravid. Om du använder p-ringen felaktigt kan det finnas risk att du blir gravid. 

Råd, behandling och receptförnyelse

Få preventivmedelsrådgivning, receptförskrivning eller förnya recept direkt i vår app. Öppet alla dagar.

Fördelar med p-ring

Det finns flera fördelar med p-ring. Här är några exempel:

  • Ger ett säkert skydd mot graviditet.

  • Frisätter hormon i jämn takt.

  • Du behöver inte komma ihåg att ta en tablett varje dag.

  • Ger mindre och lindrigare blödning, minskad risk för pms, minskad risk för vissa cancerformer.

  • Skyddar mot graviditet även om du har diarré eller kräks, till exempel vid magsjuka.

  • Går att skjuta upp mensen.

Hoppa över mensen med p-ring

Hormonerna i p-ringen gör också att du till viss del själv kan bestämma om eller när du ska få en mensliknande blödning. 

Varje ring kan ligga i slidan i tre veckor, därefter tar du själv ut den och gör på något av följande sätt: 

  1. För att framkalla en mensliknande blödning ska du vänta 4-7 dagar innan du sätter in en ny ring. Du måste senast sätta in den nya ringen efter 7 dagar, även om du fortfarande blöder.

  2. För att slippa blöda sätter du in en ny ring direkt efter att du tagit ut den gamla. Detta kallas för att “hoppa över mensen” eller “långcykelbehandling”. Du kan byta till ny ring på detta sätt så länge som du vill. Efter några månader kan det hända att du får en blödning ändå. Du kan då ta ut ringen och vänta 4-7 dagar innan du sätter in en ny. Långcykelbehandling är ofarligt och fördelarna är många: Du får färre och mindre blödningar, mindre mensvärk, mindre humörpåverkan och bättre skydd mot graviditet. 

Oavsett om du väljer att framkalla en mensliknande blödning var fjärde vecka eller att långcykelbehandla, så är du skyddad mot graviditet under de 4-7 dagar som du inte har någon p-ring.

Nackdelar med p-ring

Det finns också nackdelar med p-ring, till exempel:

  • Ger inget skydd mot könssjukdomar.

  • Vissa kan uppleva biverkningar av p-ring

  • Omfattas inte av högkostnadsskyddet för läkemedel, men vissa regioner erbjuder lägre pris om du är under 26 år.

P-ring innehåller östrogen vilket ökar risken för blodpropp, även om det är ovanligt. Därför ska p-ring inte användas av dem som bedöms ha en ökad risk för blodpropp. Det gäller till exempel personer som är överviktiga, har vissa sjukdomar eller som själva haft en blodpropp tidigare i livet.

Om du nyligen har fött barn behöver du vänta sex veckor innan du kan börja med p-ring. Det beror på att det finns en ökad risk för blodpropp när du precis fött barn. Risken är densamma oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt.

P-ring – biverkningar

P-ringen innehåller hormoner som påverkar kroppen, och det tar ofta lite tid för kroppen att vänja sig. När du just börjat använda p-ring är det vanligt att uppleva biverkningar, som sedan brukar gå över. De biverkningar som förekommer är bland annat:

Om du fortfarande känner av biverkningar efter några månader kan du ta kontakt med din vårdgivare eller logga in i Doktor.se appen och få hjälp av våra barnmorskor att pröva någon annan typ av preventivmedel. 

Hur gör jag om jag vill börja med p-ring?

Du kan börja med p-ring när som helst i menscykeln, du behöver inte vänta på att mensen ska börja. När den första p-ringen suttit på plats i slidan i 7 dagar har du fått fullvärdigt skydd mot graviditet. Om du ska ha sex med någon av motsatt kön under dessa första 7 dagar, ska du därför använda kondom som kompletterande skydd. Efter detta ger p-pringen skydd mot graviditet, förutsatt att du kommer ihåg att byta ringen som du ska. 

Våra barnmorskor på Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning om preventivmedel och receptförskrivning. I samband med det görs alltid en individuell bedömning, så att du får ett preventivmedel som passar just dig och din livssituation.  Innan du kan få recept på p-ring behöver du ha kontrollerat ditt blodtryck. Det kan du göra med en hemmamätare, på ett apotek eller på din vårdcentral.  För att få p-ring utskrivet kan du också boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hos en gynekolog. 

Råd, behandling och receptförnyelse

Få preventivmedelsrådgivning, receptförskrivning eller förnya recept direkt i vår app. Öppet alla dagar.

Frågor och svar om p-ring

Relaterade besvär:

21 Oktober, 20212 December, 2024

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.