Doktor.se

17 tidiga tecken på att du är gravid

24 November, 2023 ・ 5 min

Finns det en möjlighet att du kanske är gravid? Här får du en checklista med tidiga tecken på graviditet. Filip Saxena är läkare på Doktor.se och ger också svar på vanliga frågor, som hur tidigt du kan ta ett test, och hur du kan lindra tidiga besvär.

Vad mäter ett graviditetstest?

Direkt efter att ett ägg blivit befruktat börjar kroppens förberedelser sätta igång. Hormonet hCG börjar utsöndras, det hormon som du kan mäta med ett graviditetstest och som är det enda säkra sättet att veta om du blivit gravid.

Hur tidigt kan jag ta ett graviditetstest?

Testet ger säkrast svar när det tas dagen efter att din mens är beräknad. Testerna är så känsliga att du kan chansa och ta testet några dagar tidigare, även om testet då blir mindre tillförlitligt.

Vilka är de tidiga symtomen på att vara gravid?

De tidiga tecknen på att du är gravid varierar mycket. En del känner tydliga symtom, och andra märker inget alls. För den som längtar efter att bli gravid kan det kännas jobbigt att gå och känna efter och undra. Likadant kan det kännas oroligt för den som inte är redo att få barn, men är orolig att ändå ha blivit gravid. Här är några vanliga symtom på graviditet, symtom som är vanliga under den första trimestern:

1. Utebliven mens. Klassiskt tecken, men samtidigt kan det finnas andra orsaker som ligger bakom en försenad mens.

2. Nidblödning. Istället för mens kan det komma en liten blödning när det befruktade ägget fäster i livmoderns slemhinna, så kallad nidblödning.

3. Smärta som påminner om mensvärk. Det är vanligt att känna av en molande värk som liknar mensvärk.

4. Flytningar. När du blir gravid påverkas hormonnivåerna, vilket kan göra att du får mjölkaktiga flytningar.

5. Illamående. Det är mycket vanligt att under graviditetens första period bli illamående, kräkningar är också vanligt. Det börjar några veckor efter att ägget blivit befruktat. Här kan du läsa mer om graviditetsillamående.

6. Ökad trötthet. Hormonomställningen gör också att du kan känna dig väldigt trött.

7. Huvudvärk. Ett relativt vanligt tidigt tecken på graviditet är huvudvärk, och de som har migrän kan få extra mycket besvär med sin migrän.

8. Lågt blodtryck. Blodtrycket sjunker under graviditeten, och om du redan innan har lågt blodtryck kan du känna dig svimfärdig och yr. Det underlättar att äta och dricka regelbundet.

9. Ömmande bröst. Under de första veckorna av graviditeten är det vanligt att brösten känns svullna och ömma. Det kan hjälpa att ha en stabilare bh, till exempel en sportbehå.

10. Ökad kissnödighet. Under graviditeten produceras mer urin, vilket gör dig mer kissnödig.

11. Trög mage. Det är lätt att få trög mage, eller till och med förstoppning, under graviditeten.

12. Ökad eller minskad hunger. bli mer hungrig än normalt, och

13. Förändrad smak. Saker du annars kan tycka om kan plötsligt smaka metalliskt eller som papp. Det är också många som vanligtvis älskar kaffe, som plötsligt inte tål smaken.

14. Cravings. Du kan också bli sugen på speciella saker, så kallade cravings.

15. Känslig näsa. Under graviditeten är det vanligt att plötsligt bli överkänslig mot vissa dofter.

16. Humörsvängningar. Hormonomställningen påverkar även humöret, så du kan bli känsligare för småsaker, och både gråta och skratta mer än annars.

17. Påverkad koncentration. Du kan känna dig lite ofokuserad och förvirrad, ha lätt att glömma saker och få svårare att koncentrera dig.

Hur kan jag lindra tidiga symtom?

Det viktigaste du kan göra om du har tidiga symtom på graviditet är att få ordning på vardagsrutinerna: äta regelbundet, dricka mycket vatten och få tillräckligt med sömn. Du kan också försöka minska stressen och anpassa livet utifrån dina symtom. Kanske behöver du ha nyttiga mellanmål till hands för att minska illamåendet, eller ordna så att du kan ta en powernap efter  lunch eller på eftermiddagen. Om du får huvudvärk ska du tänka på att du inte bör ta vilka läkemedel som helst mot värken,

Få råd och hjälp vid din graviditet

Få hjälp eller rådgivning av våra erfarna barnmorskor, sjuksköterskor eller läkare. Direkt via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar i veckan.

Vad ska jag göra om jag vill göra abort?

Om det är så att du inte vill fullfölja graviditeten ska du ta kontakt med en gynekologisk mottagning eller en abortmottagning så snart som möjligt. Där kan du också få röd och stöd om du känner dig osäker på vad du vill. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte.

När ska jag kontakta mödravården?

När du fått reda på att du blivit gravid ska du kontakta mödravården, där du får stöd och information genom din graviditet.

När bör jag söka vård?

Du kan alltid kontakta vården om du känner dig orolig, eller har frågor om din graviditet. Doktor.se har vårdcentraler över stora delar av landet.

Här är några symtom som kan komma tidigt i graviditeten som du bör kontakta vården för att kolla upp:

  • Buksmärta som håller i sig, särskilt vid samtidig feber eller frossa.

  • Kraftiga blödningar

  • Svårigheter att andas

  • Kraftig huvudvärk, eller huvudvärk längre tid än en vecka

  • Plötslig stor viktökning, eller svullnad i ansiktet och händerna

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se24 November, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se24 November, 2023