Personer som har en ensidig eller ohälsosam kost kan få brist på viktiga vitaminer. Brist på en eller flera B-vitaminer kan ge problem med energiomvandlingen och blodbrist med symtom som trötthet, dålig aptit, orkeslöshet och yrsel. B-vitaminbrist kan också ge problem med huden och neurologiska symtom.
B-vitaminbrist
Olika B-vitaminer
Vitaminer är ämnen vi behöver för att må bra. Kroppen kan inte producera vitaminer, utan de måste vi få i oss utifrån, framför allt genom det vi äter eller dricker.
Det finns åtta olika B-vitamin, även om en del inte längre kallas för B-vitaminer utan har andra namn. De utgör 8 av de 13 livsnödvändiga vitaminerna. Samtliga är vattenlösliga, vilket innebär att de inte kan lagras lika väl i kroppen som de fettlösliga. Vitamin B12 är ett undantag, även den vattenlöslig men överskottet kan lagras i levern i flera år.
En gemensam nämnare för B-vitaminfamiljen är att de ingår i enzymsystem i kroppen och behövs för vår energiomsättning och för ett välfungerande nervsystem. B-vitaminer har också betydelser för bildningen av blodkroppar. Många av B-vitaminerna finns naturligt i kött, fågel, ägg, mjölk men också i fullkornsprodukter, baljväxter, gröna bladgrönsaker, frukt och bär. Personer som sällan eller aldrig äter fisk, kött, ägg eller mjölkprodukter kan behöva tänka på att få i sig tillräckligt med B-vitamin från andra källor.
Tiamin – förr kallat vitamin B1
Vitamin B1 behövs för ämnesomsättningen av protein och kolhydrater. Vitamin B1 finns till exempel i frukostflingor, müsli, solrosfrön, bröd, inälvsmat och fläskkött.
Brist på vitamin B1 uppkommer främst vid alkoholmissbruk och är annars ovanligt.
Riboflavin – förr kallat vitamin B2
Riboflavin behövs för att vi ska kunna bryta ner kolhydrater, protein och fett från kosten. Vitaminet finns i många livsmedel, bland annat kött, ägg, fågel, inälvsmat, korv, mjölk och mjölkprodukter. Det finns också i baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter.
Brist på riboflavin kan ge hudförändringar och förändringar på slemhinnor, men är ovanligt.
Vitamin B3 – niacin
Vitamin B3 kallas även för niacin och är nödvändigt för att bryta ner kolhydrater, fett och protein. Niacin har också betydelse för ett fungerande nervsystem och en frisk hud. Det finns två olika former av niacin – nikotinamid och nikotinsyra – och båda finns naturligt i maten.
Niacin finns i kött, fisk och fågel, samt i majsprodukter, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker. Det finns också livsmedel som är berikade med niacin.
Niacinbrist är ovanligt i Sverige, men kan förekomma vid mycket ensidig kost.
Pantotensyra – förr kallad vitamin B5
Pantotensyra behövs för omsättningen av fett och kolhydrater. Det har fått sitt namn från grekiskans pantos som betyder överallt. Det stämmer bra eftersom pantotensyra finns i de flesta livsmedel, och bra källor är bland annat fullkornsprodukter, baljväxter och kött.
Det är mycket sällsynt att ha brist på pantotensyra.
Vitamin B6 - pyridoxin
Vitamin B6 behövs för proteinomsättningen och har betydelse för nervfunktioner. Naturliga källor till vitamin B6 är kött, fågel, ägg, mjölkprodukter men även av fullkornsprodukter, baljväxter, potatis, gröna bladgrönsaker, frukt, bär, mandel, sesamfrön och vetegroddar.
Eftersom detta vitamin finns i nästan allt vi äter är det ovanligt att få vitamin B6-brist.
Biotin – även kallad vitamin B7 eller vitamin H
Biotin behövs för fettsyraomsättningen bland annat. Vitaminet finns i nästan all mat, och normalt täcks behovet av biotin av maten vi äter. Biotin bildas också av kroppens tarmbakterier, men det är inte klarlagt hur stor del av det totala intaget som kommer därifrån.
Det är mycket ovanligt att ha brist på biotin.
Vitamin B9 – folat, folsyra
Vitamin B9 kallas även för folsyra eller folat. Folat är den variant av B9 som finns naturligt i mat, och folsyra finns i kosttillskott. Vitaminet behövs för att bilda röda blodkroppar och nya celler, och är särskilt viktigt för gravida. Folat finns naturligt i mörkgröna bladgrönsaker (till exempel grönkål och spenat), kål, baljväxter, frukt, bär, fullkornsprodukter, filmjölk och youghurt.
Det är vanligt att få i sig för lite folat från kosten. Det kan ge blodbrist (anemi). Hos gravida kan för låga halter av folsyra eller folat ge upphov till fosterskador (ryggmärgsbråck), och även öka risken för missfall.
B12 (kobalamin)
B12 (kobalamin) är viktigt för cellernas ämnesomsättning, för bildning av blodkroppar och för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns naturligt i fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölkprodukter samt i en del berikade drycker. Jästa eller mjölksyrade produkter kan också innehålla vitamin B12 men i mindre mängder.
Personer som sällan eller aldrig äter animaliska livsmedel eller livsmedel som innehåller ägg eller mjölk kan få B12-brist. Veganer rekommenderas att ta tillskott av vitamin B12 eller berikade livsmedel. Förmågan att ta upp vitamin B12 från kosten blir sämre med åldern, och därför kan en del äldre få brist på vitamin B12 oavsett om de äter allsidigt. Likaså kan personer med glutenintolerans eller opererad magsäck behöva förebyggande behandling med B12 för att motverka blodbrist.
Orsaker till b-vitaminbrist
De flesta som äter allsidigt och varierat får i sig tillräckligt av de olika B-vitaminerna. Men det finns olika tillfällen då brist på B-vitamin kan uppstå, till exempel:
Under graviditet kan det bli brist på folsyra, vilket kan vara skadligt för fostret. Därför rekommenderas tillskott av folsyra till gravida och kvinnor som försöker bli gravida.
Om du är vegan, vegetarian eller väldigt sällan äter kött, fågel, fisk, ägg och mjölkprodukter. Då kan du behöva tänka på att få i dig nödvändiga B-vitaminer, framför allt B12.
Om du äter en mycket ensidig kost, eller har ett för litet näringsintag.
Om du är äldre, eftersom förmågan att ta upp B12 minskar med åldern.
Om du har glutenintolerans, en tarmsjukdom eller genomgått magsäcksoperation.
Om du har ett alkoholmissbruk, eftersom det kan ge brist på vitamin B1 (tiamin) och en sjukdom som heter Wernicke-Korsakoffs syndrom. Personer som är i riskzonen får behandling med tillskott av B-vitamin.
Symtom på b-vitaminbrist
B vitaminbrist kan ge symtom som varierar beroende på vilket av B-vitaminerna det är brist på. Symtomen kan vara
trötthet och orkeslöshet
svårigheter att koncentrera sig
problem med hud och slemhinnor
dålig aptit
blodbrist, som i sin tur också kan ge trötthet, orkeslöshet eller yrsel.
Allvarlig brist på vitamin B1 kan ge upphov till Wernicke-Korsakoffs syndrom, med symtom som
svårigheter att gå, stå och ta dig runt och bredbent och stapplig gång
förvirring, och påverkad mental förmåga
dubbelseende, hängande ögonlock och andra ögonsymtom
problem med korttidsminnet, senare även med långtidsminnet.
Vid långt gången sjukdom kan personen även på hallucinationer och stark påverkan på alla mentala förmågor.
Vad kan jag göra själv?
Se till att du äter en allsidig kost. Om du tillhör riskgrupperna för att få någon form av B-vitaminbrist bör du se till att få i dig B-vitamin från alternativa källor, till exempel berikade livsmedel, alternativt ta kosttillskott. Om du är gravid eller försöker att bli gravid rekommenderas du att äta kosttillskott med folsyra.
Behandling vid b-vitaminbrist
Om du har B-vitaminbrist får du tillskott av det B-vitamin du behöver mer av.
När bör jag söka vård?
Sök vård om du misstänker att du har brist på vitamin B, eller tillhör de grupper som har risk för B-vitaminbrist.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig. Doktor.se har även fysiska mottagningar på ett flertal orter som du kan vända dig till. Läs mer på Doktor.se.
Frågor och svar om b-vitaminbrist
Här har vi samlat några frågor och svar om b-vitaminbrist.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.