Röda ögon som rinner och klibbar igen kan bero på ögoninflammation. Tillståndet är vanligt, särskilt hos yngre barn. En ögoninflammation läker i de flesta fall av sig själv inom en till två veckor.
Ögoninflammation
Orsaker till ögoninflammation (Konjunktivit)
I ögat finns en genomskinlig slemhinna som klär insidan av ögonlocket och täcker ögonvitan. Denna yttersta hinna kallas för bindhinnan eller konjunktiva och kan bli inflammerad. Ögoninflammation kallas inom vården för konjunktivit.
När de små blodkärlen i bindhinnan blir inflammerade syns de tydligare, vilket gör att ögonvitorna ser rödaktiga eller rosafärgade ut.
Den vanligaste orsaken till ögoninflammation är virus eller bakterier. Det är vanligt att få en ögoninflammation i samband med en förkylning, särskilt bland barn. Om du får en ögoninflammation i vuxen ålder är bakterier den vanligaste orsaken. Ögoninflammationer kan också bero på allergi, det kallas då för allergisk konjunktivit.
Skillnaden mellan ögoninfektion och ögoninflammation är att en infektion anger att sjukdomen beror på ett angrepp av virus, bakterier eller svamp. Inflammation beskriver reaktionen som kroppen använder som försvar, till exempel rodnad och svullnad. Oftast används begreppet ögoninflammation, men ögoninfektion används också (om orsaken är virus eller bakterier).
Få råd och hjälp vid ögoninflammation
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Symtom på ögoninflammation
Ögoninflammation kan drabba ett öga eller båda ögonen. Det är inte ovanligt att inflammationen börjar i ett öga och sedan sprids till det andra. Tillståndet ger symtom som:
svullnad
en skavande känsla
att det bildas klibbigt var som gör det svårt att öppna ögonen på morgonen
att ögonen tåras och rinner
En ögoninflammation kan se obehaglig ut och ögat kan kännas lite ömt och skavande. Däremot gör ögoninflammationer inte ont och påverkar inte synen.
Ögoninflammation hos barn
Ögoninflammation är vanligt hos barn, särskilt barn under fyra år. Den vanligaste orsaken är virus och det är vanligt att få ögoninflammation i samband med en förkylning. Det är också relativt vanligt att barn får inflammationer i ögonen orsakade av bakterier.
Sjukdomen är smittsam och det är svårt att helt undvika att ögoninfektioner sprider sig till andra barn. Så länge ögat har mycket varbildning som behöver rengöras flera gånger om dagen bör barn stanna hemma. Om barnet mår bra i övrigt och ögat bara är lite kladdigt på morgonen behöver barnet inte stanna hemma längre.
Vad kan jag göra själv?
Du kan göra mycket själv för att lindra symtomen och att se till att inte smitta andra.
Du kan lindra symtomen genom att:
Rengöra försiktigt. På morgonen kan det finnas stelnat var som du kan mjuka upp med en bomullstuss eller rondell med ljummet vatten och sedan försiktigt ta bort. Rengör ögonlockskanterna på detta sätt några gånger om dagen. Använd inte samma material för att tvätta båda ögonen.
Använd en våt kompress. Du kan göra en kompress själv genom att ta en liten bit rent, luddfritt tyg, blöta i vatten och vrida ur. Välj kallt eller varmt vatten, det som känns bäst. Lägg kompressen mjukt över stängda ögon. Om bara ena ögat är infekterat ska du inte ta samma kompress på andra ögat, eftersom det kan göra att infektionen sprider sig. Använd en ren kompress varje gång.
Prova ögondroppar. Receptfria ögondroppar för torra ögon kan lindra. Var noga med att inte nudda ögat med flaskan. Det finns flera olika sorters produkter på apotek som kan lindra besvären. Fråga personalen om råd.
Inte använda kontaktlinser. Undvik kontaktlinser tills inflammationen är över
Du kan minska risken att smitta andra genom att:
Tvätta händerna ofta
Undvika att peta dig i ögonen
Inte dela handduk eller örngott med andra
Byta handduk varje dag
Byta örngott oftare än annars
Inte dela smink eller andra produkter du använt på ögonen
Släng mascara och annat smink som kommit i kontakt med ögonen. Penslar och borstar du använt vid ögonen kan du tvätta med tvål och vatten.
Behandling vid ögoninflammation
I de flesta fall behövs inte någon ytterligare behandling än det du kan göra själv. Om infektionen beror på bakterier skriver läkare ibland ut ögondroppar med antibiotika. Det rekommenderas inte vid okomplicerade infektioner eftersom studier har visat att ögoninflammationer ofta går över ungefär lika fort utan antibiotikabehandling.
När bör jag söka vård?
I de flesta fall går ögoninflammationer över av sig själva och det är inte nödvändigt att söka vård. Du bör söka vård om något av följande stämmer in:
om besvären inte gått över efter en vecka
I dessa fall bör du söka vård akut:
om ögat gör ont
om du blir ljuskänslig, att ögat inte tål ljus
om det känns som du har något som fastnat i ögat
om du har svårt att se med ögat
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig bedöma symtomen utifrån hur ögat ser ut och hur du beskriver att det känns. Om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept.
Få råd och hjälp vid ögoninflammation
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Frågor och svar om ögoninflammation
Här har vi samlat några frågor och svar kring ögoninflammation.
Relaterade besvär:
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.