Doktor.se

Förnya Recept/Skriva ut recept

Hos Doktor.se kan du få vård online 365 dagar om året eller på någon av våra vårdcentraler. Om du behöver förnya recept gör du det enkelt via vår app. Du kan vända dig till oss även om det gäller läkemedel som en annan vårdgivare skrivit ut.

Snabba receptförnyelser inom 30 minuter

Förnya dina recept snabbt och enkelt i appen

Förnya recept

För att förnya recept till dig själv eller ditt barn loggar du in och väljer tjänsten receptförnyelse. Därefter svarar du på några frågor som kommer upp i en chattruta, till exempel vilket eller vilka läkemedel du behöver förnyat recept på, om du haft några biverkningar av läkemedlet och vilka andra läkemedel du använder samtidigt. Det är enkelt och tar bara några minuter. 

Därefter kommer din fråga att skickas vidare till våra läkare för medicinsk bedömning. I bedömningen ingår sådant som vi alltid tar ställning till innan recept förnyas, som om du fortfarande behöver läkemedlet och för hur lång tid. Våra läkare tar emot ärenden i tur och ordning. Du ser din köplats i appen och får även en notis när det är din tur. 

När det blir din tur går läkaren igenom ditt ärende, och om det behövs blir du uppringd av läkaren så vi kan få ytterligare information. Du kommer att informeras när ditt ärende är klart, och du kan hämta ut ditt recept på apotek.

Exempel på situationer där Doktor.se inte kan hjälpa dig via digital vård:

  • Om du behöver recept på narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel

  • Om du behöver recept på läkemedel som inte skrivs ut av läkare på vårdcentral

  • Om du behöver recept på läkemedel som skrivs ut på licens, så kallat licenspreparat

Du kan hämta ut ditt recept på valfritt svenskt apotek. Vi kan även hjälpa dig med sjukintyg och läkarintyg vid VAB.

Skriva ut recept

Vi hjälper dig också att bedöma symtom för att eventuellt skriva ut nya recept. Det kan vara symtom du känner igen och fått behandling för tidigare i livet, eller nytillkomna symtom. Du kontaktar oss via appen och loggar in med mobilt bankID. När du loggat in kommer du se en lista över olika typer av besvär vi ofta hjälper till med. Välj det som passar. Om inget stämmer in kan du välja ”övrigt”. Du kommer sedan få svara på några frågor som dyker upp i en chattruta. Därefter skickas ditt ärende vidare för att besvaras av våra medarbetare. När det är din tur kommer du bli kontaktad av vår vårdpersonal som hjälper dig.

Snabba receptförnyelser inom 30 minuter

Förnya dina recept snabbt och enkelt i appen

Frågor och svar om att förnya recept

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om receptförnyelse.

Vad kostar det att förnya mitt recept med Doktor.se?

Patientavgiften beror på var i Sverige du bor. Du meddelas alltid din aktuella patientavgift i appen när du använder Doktor.se och kan då välja om du vill gå vidare eller inte.

Se pristabell här.

Hur lång tid tar det att förnya recept?

Hela processen inklusive väntetid tar i de flesta fall 15-30 minuter, ibland något längre om vi får många frågor samtidigt. 

Hur gör jag för att förnya recept?

Du loggar in i vår app och väljer ”receptförnyelse”. Du får då svara på några frågor i en chattruta. Därefter skickas din fråga vidare till en läkare som gör en individuell bedömning och skriver ut ett recept om det är lämpligt. 

Skriver Doktor.se ut antibiotika?

Doktor.se följer de rekommendationer kring antibiotikaförskrivning som förespråkas av STRAMA-gruppen.

Orsaken är att överdriven användning av antibiotika kan göra bakterier motståndskraftiga mot en eller flera sorters antibiotika. För att bromsa den utvecklingen måste vi alla bidra till en mer restriktiv förskrivning av antibiotika – det är läkemedel som räddar liv och som vi behöver även i framtiden.

Därför skriver vi endast ut antibiotika via digital vård vid vissa tillstånd, till exempel borreliainfektion i huden, urinvägsinfektion hos kvinnor samt ett antal hudåkommor. Doktor.se har också vårdcentraler över hela landet där du kan få hjälp. 

Snabba receptförnyelser inom 30 minuter

Förnya dina recept snabbt och enkelt i appen

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-02-26Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-19