Doktor.se

Vinterkräksjuka: Allt du behöver veta om inkubationstid och smitta

10 December, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad
Bilden visar en kvinna bakifrån som lutar sig över ett uppfällt toalettlock.

Säsongen för vinterkräksjuka är nu igång. Hur smittar vinterkräksjuka? Varför funkar inte handsprit på vinterkräksjuka? Hur länge måste kräksjuka barn vara hemma? Filip Saxena är specialistläkare i allmänmedicin på Doktor.se och svarar på frågor om vinterkräksjuka.

Hur lång inkubationstid har vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka är väldigt smittsamt och har ett rätt snabbt sjukdomsförlopp. Inkubationstiden är 12 till 48 timmar, det vill säga tiden från det att du blivit smittad tills du får symtom. Viruset smittar så länge du har symtom och ett par dagar efter att du blivit frisk. Den som har varit sjuk har ett kortvarigt skydd mot viruset.

Hur smittar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka orsakas av ett virus, calicivirus, som sprids väldigt lätt. Vinterkräksjuka kan spridas via direkt kontakt med andra. Smittan kan också föras över indirekt genom att du rör saker som den sjuka också rört vid, till exempel dörrhandtag, handdukar eller leksaker. En tredje smittväg är via mat, till exempel frysta importerade hallon eller ostron, mat som sköljts i förorenat vatten, eller att en person som är sjuk eller nyligen varit sjuk har lagat maten. 

Hur länge varar vinterkräksjuka?

När du drabbas av vinterkräksjuka blir du fort sjuk. Vanliga symtom är kräkningar, magont, diarré, huvudvärk och feber. På plussidan går det också över relativt fort. Inom ungefär tre dygn mår de flesta må bättre. Det kluriga med det här viruset är att du fortfarande är smittsam ett par dagar efter att du blivit frisk. Det finns många exempel på hur en person nyligen varit sjuk, känner sig bättre och därför valt att träffa släkten. Kort därefter har nästan alla blivit sjuka.

Få en läkarbedömning av symtomen

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi har öppet alla dagar.

Vad kan jag göra för att slippa vinterkräksjuka?

Vissa personer drabbas aldrig av vinterkräksjuka och tycks ha ett medfött skydd. Alla har tyvärr inte sån tur, och då kan du minska risken att bli smittad av vinterkräksjuka genom att:

  • undvika kontakt med personer som har vinterkräksjuka

  • tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten. Handsprit biter inte på viruset

  • undvika att dela handdukar, använd pappershanddukar i offentliga miljöer

  • rengöra ytor som varit i kontakt med kräks eller smitta.

Varför funkar inte handsprit på viruset som ger vinterkräksjuka?

Virus omger sig med ett hölje, och många virus har ett hölje som består av lipider, det är alltså fettlösligt. Då fungerar handsprit genom att lösa upp höljet, och inaktivera viruset. Det funkar inte på vinterkräksjuka, eftersom det orsakas av ett slags virus som saknar hölje. Det gör viruset mer motståndskraftigt mot alkoholbaserade lösningar som handsprit. Det bästa är därför att tvätta händerna med tvål och vatten, och gnugga in tvålen överallt. Då blir det rent. 

Vad kan jag göra för att inte smitta andra med vinterkräksjuka?

Du kan minska risken att sprida vinterkräksjuka vidare genom att:

  • tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten

  • undvika att laga mat när du är sjuk

  • hålla dig undan kontakt med andra i minst två dygn efter att du blivit frisk. 

Kan jag göra något för att fortare bli av med vinterkräksjuka?

Nej, egentligen inte, infektionen har sin gång och de flesta återhämtar sig relativt fort. Det är viktigt att tänka på att få i sig mycket vätska. Det är särskilt viktigt för små barn och äldre. När du orkar kan du försöka äta lite. Du kan läsa mer i vår artikel om bra mat vid magsjuka.

En del tycker att magen återställer sig snabbare med livsmedel eller kosttillskott som innehåller nyttiga bakterier, probiotika. 

Hur länge ska barn vara hemma från förskolan efter vinterkräksjuka?

Barn som går i förskolan ska vara hemma minst två dygn utan att ha kräkts. Detsamma gäller vuxna, som ska hålla sig hemma från jobbet och undvika att träffa andra tills de varit symtomfria i två dygn. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 December, 2024

Här hittar du fler artiklar

Varje vecka publicerar vi artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin. Här hittar du ett urval av våra senaste artiklar.