Doktor.se

Tietzes syndrom

Medicinskt granskad

Tietzes syndrom är en inflammation leden där revbenen fäster vid bröstbenet. Du kan få ont och känna dig öm och området svullnar. Tillståndet är ofarligt och går normalt över av sig självt inom ett halvår till ett år. Du ska ändå alltid söka vård vid bröstsmärta för att utesluta andra allvarliga tillstånd.

Vad är Tietzes syndrom?

Tietzes syndrom innebär att du fått en inflammation i övergången mellan brosk och ben som finns på revbenen på framsidan av bröstkorgen nära bröstbenet. Den sista delen av revbenen som fäster vid bröstbenet består av brosk, medan resten av revbenen är ben. Det är oftast ett revben som är drabbat men ibland två. Smärtan kan sitta i alltifrån några dagar till flera år.

Tietzes syndrom kan också kallas för morbus Tietze. Tietze är namnet på den person som först beskrev tillståndet. Morbus betyder sjukdom, och syndrom en samling av symtom.

Tietzes syndrom eller kostokondrit?

Kostokondrit betyder inflammation i revben och brosk. Tietzes syndrom är egentligen en variant på kostokondrit och de båda tillstånden kan skiljas genom

  • att svullnad uppstår vid Tietzes syndrom men inte vid kostokondrit

  • att Tietzes syndrom oftast drabbar endast ett revben medan kostokondrit vanligen drabbar flera

  • att Tietzes syndrom oftast drabbar revben två eller tre uppifrån räknat, medan kostokondrit oftast påverkar revben två till fem

  • att Tietzes syndrom främst drabbar personer under fyrtio år medan kostokondrit oftast drabbar personer över fyrtio år.

Orsak till Tietzes syndrom

Orsaken till Tietzes syndrom är okänd, men det finns en teori bland en del forskare om att små skador på bröstkorgen kan leda till att tillståndet utvecklas. Sådana skador kallas för mikrotrauman och är för små för att det ska märkas på utsidan av kroppen, men de kan påverka revbenen och orsaka svullnad. Anledningen till dessa mikrotrauman kan vara exempelvis

  • en bilolycka

  • en operation

  • kronisk hosta

  • upprepade kräkningar.

Alla dessa tillstånd är sådant som kan föregå Tietzes syndrom. Det kan även infektioner orsakade av virus eller bakterier.

Symtom på Tietzes syndrom

Vid Tietzes syndrom gör det ont och ömmar mot bröstbenet vid de drabbade revbenen, och området svullnar. Tillståndet kan vara mycket smärtsamt, men är helt ofarligt. Många upplever smärtan som intensiva, korta attacker, men den kan också kännas som en konstant värk, molande i området. För vissa kan smärtan stråla ut i armen eller skuldran.

Du kan få mer ont när du

  • vänder eller vrider på dig

  • lyfter saker

  • hostar

  • nyser

  • andas djupt

  • på annat sätt rör på överkroppen.

En del med Tietzes syndrom får ont i perioder, och har däremellan symtomfria perioder när allt känns bra. Du kan också bli varm och röd i det drabbade området.

Svullnaden finns ofta kvar även efter att smärtan gått över.

Vad kan jag göra själv?

Du kan följa nedanstående råd för att lindra smärtan vid Tietzes syndrom:

  • Undvik rörelser som ökar smärtan: Vid Tietzes syndrom kan träning och andra rörelser göra att du får mera ont och det är därför bra att vila. Det kan också vara bra att undvika att lyfta saker, att vända och röra på överkroppen mer än nödvändigt och att andas djupa andetag.

  • Avlasta revbenen på natten: Du kan prova att lyfta armarna närmare bröstkorgen under natten genom att lägga armarna på kuddar. Det kan avlasta revbenen och gör att smärtan minskar för en del personer.

  • Kyla eller värme: Du kan prova att lägga en varm eller kall handduk, vetekudde eller annat mot det ömma området, det kan lindra smärtan.

  • Antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel: Receptfria läkemedel som lindrar smärta och dämpar inflammation kan hjälpa.

Behandling av Tietzes syndrom

Tietzes syndrom kräver ingen behandling, det går normalt över av sig självt. Du kan följa råden i avsnittet ovan för att minska smärtan under tiden som inflammationen läker. Att veta vad det är du har och att det är något som går över minskar ofta oron och gör det lättare att hantera att det gör ont.

När bör jag söka vård?

Sök alltid vård genast om du har ont i bröstkorgen och inte vet vad det beror på, så att allvarligare tillstånd kan uteslutas.

Du ska också söka vård genast om du får bröstsmärta som känns annorlunda än symtom du haft tidigare.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vid bröstsmärta krävs en fysisk undersökning för att utesluta allvarligare tillstånd. Doktor.se har fysiska vårdcentraler där du kan undersökas men du bör inte vänta på att få en tid.

Frågor och svar om Tietzes syndrom

18 Februari, 202220 September, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.