Fotsmärta kan bero på många olika saker. Vanliga orsaker är att du fått en skada i fotens muskler eller senor, skada i bindväven under foten. Andra vanliga orsaker är nervpåverkan eller fotvalvens utformning. Ibland är fotsmärtan en reaktion på överansträngning, ibland finns det ingen tydlig orsak.
Ont i foten
Orsaker till ont i foten
Det finns många orsaker till fotsmärta, här är några exempel på vad det kan bero på:
Hälsporre är en vanlig orsak till ont i foten, eller plantarfascit som det kallas inom vården. Du får ont i hälen under fotsulan. Det kan vara en skarp smärta, nästan som om du fått en spik i foten. Ofta är smärtan värst på morgonen eller efter stillasittande. Hälsporre beror på inflammation i det tjocka vävnadsbandet som löper från hälbenet till tårna. Orsaken till att inflammationen uppstår är inte klarlagd.
Mortons neurom är ett smärtsamt tillstånd som drabbar framfoten, oftast området mellan tredje och fjärde tån. Tillståndet innebär en förtjockning av vävnaden runt en av nerverna som leder till dina tår, vilket kan ge upphov till en brännande smärta. Du kan också få domningar i de drabbade tårna.
Ganglion är små cystor som utgår från en led eller en senskida. Ett ganglion gör oftast inte ont, om det inte trycker mot en nerv. Ganglion uppstår ofta kring handleden, men kan också komma i fötterna. Ganglion brukar försvinna av sig själva och åtgärdas bara om de ger besvär, till exempel om de sitter i vägen.
Gikt kännetecknas av plötsliga attacker av smärta, svullnad och rodnad i en eller flera leder, oftast i stortån. Gikt uppstår när uratkristaller ackumuleras i leden, vilket orsakar inflammation.
Diabetesosteopati är något som kan drabba personer med diabetes. Benet blir då mjukt, du får svårt att gå, och foten kan komma att omformas. Det här tillståndet bör misstänkas om du haft diabetes länge, och har en varm, svullen, rodnad fot.
Fotsmärta av överbelastning
Smärta i hälsenan kan vara akillestendinopati. Det kallas också hälseneinflammation, men det är egentligen ingen inflammation, utan uppkommer på grund av överbelastning, till exempel om du tränat mer än vanligt. Akillestendinopati ger smärta och stelhet, framför allt på morgonen eller efter stillasittande.
Sever’s skada är smärta och svullnad där hälsenan fäster på hälbenet. Det uppkommer på grund av överbelastning och påverkar främst unga.
Fotledsstukning är en skada som uppstår på insidan eller utsidan av foten då man vridit foten för mycket åt en av sidorna. Detta uppstår ofta när man trampar snett.
Stressfrakturer är små sprickor i ett ben. De orsakas ofta av plötsligt ökad belastning, till exempel att du börjar löpträna varje dag efter att tidigare inte sprungit alls. Stressfrakturer kan också uppstå vid normal användning av ett ben som är försvagat av benskörhet.
Anatomiska orsaker till ont i foten
Plattfot, eller plano valgus, är när du har låga fotvalv. Låga fotvalv kan uppstå med ålder eller efter en skada, men du kan också ha låga fotvalv sedan barndomen. Vissa har låga fotvalv hela livet utan att få några besvär, men en del får ont av det. Smärtan sitter ofta i området kring hälen eller fotvalvet, och kan bli värre vid fysisk aktivitet.
Hallux Valgus, är när stortåleden blir snedställd och pekar in mot de övriga tårna. Detta kan ge besvär redan i tonåren, men vanligast är att besvären kommer i medelåldern. För att motverka detta finns hjälpmedel och rehabiliteringsprogram utformade av en fysioterapeut. Om snedställningen blir för uttalad krävs en operation.
Cavovarusfot är när du har höga fotvalv. Det kan vara en medfödd normalvariant eller ett delsymtom i en annan sjukdom, som till exempel Charcot-Marie-Tooths sjukdom eller postpolio. Höga fotvalv kan ge smärta när du går och står. Det ökar risken för hälsporre och kan leda till att tårna blir deformerade över tid.
Vad kan jag göra själv?
Mjuka, bekväma skor med stötdämpande inlägg är första behandlingen vid många smärttillstånd i foten, och något du kan testa innan du söker vård. Smärtan kan lindras av receptfria läkemedel. En del smärttillstånd beror på överbelastning. Du bör undvika att göra rörelser som förvärrar smärtan tills du träffat en läkare eller fysioterapeut. Vänta inte för länge med att söka vård om smärtan inte går över.
Behandling vid fotsmärta
Behandlingen vid fotsmärta beror på orsaken.
Hälsporre går inte att operera, istället behandlas det med mjuka skor och fysioterapi.
Behandlingen vid Mortons neurom är i första hand mjuka, bekväma skor utan klack, samt inlägg. Ifall denna behandling inte hjälper mot smärtan, kan det bli aktuellt med kortisoninjektioner eller operation.
Ganglion kan punkteras och dräneras, eller opereras bort.
Gikt behandlas med uratsänkande läkemedel.
Mot diabetesosteopati finns ingen specifik behandling, mer än avlasta foten och att behandla grundsjukdomen.
Behandlingen vid akillestendinopati är anpassad träning som inte utlöser smärtan. Detta får du hjälp med av en fysioterapeut.
Behandlingen vid Sever’s skada är fysioterapi och anpassade skor med mjukt bakstycke.
Behandling mot fotledsstukning är styrke- och stabilitetsträning. Detta får du hjälp med av en fysioterapeut.
Behandling mot Hallux Valgus är hjäpmedel och fysioterapi, i flera fall krävs en operation.
Behandlingen vid stressfrakturer är avlastning, vilket kan betyda att du kan få en särskild stövel och kanske måste gå på kryckor. I sällsynta fall krävs operation.
Symtomen vid smärtande plattfot kan lindras med skoinlägg eller stötdämpande skor, samt fysioterapi.
Besvär från höga fotvalv kan behandlas med fotinlägg och fysioterapi, och i enstaka fall kirurgi.
När bör jag söka vård?
Om du har väldigt ont i foten och det inte går över av sig självt, bör du söka vård. Har du ont i foten till följd av en olycka, ska du uppsöka en vårdcentral så snart som möjligt. Om det är stängt bör du vända dig till en jouröppen mottagning eller en akutmottagning.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till. Här arbetar erfarna fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom samt ge råd och behandling. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare för utredning.
Frågor och svar vid ont i foten
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.