Doktor.se

Liktorn

Medicinskt granskad

En liktorn är en hudförhårdnad av ett litet område som pressas in i huden och orsakar smärta. En liktorn sitter oftast på tårna eller framfoten. Det går att bli av med besvären från en liktorn, men det kan ta tid.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med rådgivning, bedömning av symtom och vid behov med hänvisning till vidare vård.

Vad är en liktorn?

Hudförhårdnader med en hård kärna i mitten kallas för liktorn. Den hårda kärnan känns som en tagg som sticker in i underhuden. Ständigt tryck eller friktion mot ett hudområde gör att huden förtjockas. Det är en naturlig försvarsmekanism där huden försöker bygga upp ett skydd mot fortsatt slitage.

Orsak till liktorn

En förhårdnad är när huden blir hård och tjock. En förhårdnad kan leda till en liktorn om den belastas eller nöts under en längre tid. Risken att få en förhårdnad, och därmed en liktorn, är större

  • om du har ett lågt fotvalv

  • om du har en eller flera tår som skaver mot varandra

  • om du använder skor som trycker mot foten

  • om du använder strumpor eller skor med sömmar som skaver

  • om huden irriteras vid arbete eller fritidsaktiviteter

  • om du har hammartå eller tydliga benutskott

  • om du har en felställning i fötterna eller tårna

  • om du har nedsatt känsel i fötterna (exempelvis vid diabetes).

Symtom på liktorn

En liktorn är tydligt avgränsad och har en hård kärna, en tagg som orsakar smärta vid tryck. Det kan göra mycket ont. Vanligtvis sitter liktornar på eller mellan tårna, eller under foten, men kan också uppstå på händerna.

Behandling av liktorn

Självbehandling är ofta tillräckligt för personer som inte har underliggande sjukdomar som kan påverka känseln eller blodcirkulationen i fötterna, till exempel diabetes. Självbehandlingen går ut på att luckra upp liktornar, och fila bort hårdare hud. Se mer under ”Vad kan jag göra själv”.

I en del fall kan en liktorn behöva behandlas med kirurgi. Oftast behandlas då den underliggande orsaken. Till exempel kan ett benstycke mejslas bort av kirurgen, om det sticker ut och utsätter huden för skavning och därför orsakar en liktorn.

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att använda skor som är lagom stora, passar bra och inte trycker mot foten, så att liktornen avlastas. Även skoinlägg från sport- eller hjälpmedelsaffärer kan hjälpa till att ändra belastningen och minska trycket.

Det finns också ett flertal andra produkter som kan hjälpa, såsom följande:

  • Avlastande plåster och filtringar, speciellt utvecklade för förhårdnader och liktornar, avlastar trycket och minskar därmed smärtan.

  • Salicylsyra mjukar och luckrar upp det översta hudlagret. Salicylsyra finns som salva, lösning och plåster. Plåstren är dessutom avlastande.

  • Andra fotvårdsprodukter som fotkrämer och fotbad, kan också mjuka upp huden och hålla den mjuk.

Du kan minska risken att få förhårdnader och liktornar genom att regelbundet ge dig själv ett 20-minuter långt fotbad och därefter försiktigt fila bort hårdare hud. Avsluta med att smörja in fötterna med mjukgörande fotkräm.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har besvär från din liktorn som

  • är långvariga

  • är återkommande

  • gör mycket ont.

Sök också vård om du har diabetes och behöver fotvård, eller om du har dålig cirkulation i benen. Då har du en ökad risk för infektion, speciellt om det uppstått ett sår.

Frågor och svar om liktorn

14 Januari, 20221 September, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.