Doktor.se

Venösa ödem

Medicinskt granskad

Venösa ödem uppstår när blodet inte flödar tillbaka från benen till hjärtat som det ska. Då pressas vätska ut i benen och blir till en svullnad. Om du är överviktig och sitter stilla mycket har du ökad risk att drabbas av venösa ödem. Regelbunden fysisk aktivitet och stödstrumpor motverkar uppkomsten av venösa ödem.

Vad är venösa ödem?

Hjärtat pumpar ut blodet till vävnaderna genom artärerna. När kroppens vävnader tagit upp syre från blodet, flödar det vidare genom venerna tillbaka till hjärtat för att bli syresatt igen. Om flödet tillbaka till hjärtat är nedsatt, går vätskan istället ut i vävnaderna. Det ger upphov till svullnader som inom vården kallas venösa ödem.

Orsak till venösa ödem

Den vanligaste orsaken till att venösa ödem uppstår är att du tidigare haft en blodpropp i benet. Rester från blodproppen kan hindra flödet av blod tillbaka upp till hjärtat, vilket ger ett ökat tryck i venerna i underbenet. Det i sin tur leder till att vätska från blodet pressas ut till vävnaderna och bildar ödem.

En annan orsak till ökat tryck i venerna i underbenet är om det är fel på venernas klaffar. Klaffar finns i venerna för att se till att blodet bara kan flöda i en riktning, det vill säga upp mot hjärtat. Om klaffen förstörs flödar blodet åt fel håll, vilket leder till ökat tryck i venerna i underbenet.

Om du har genetiska släktingar som har fått nedsatt funktion av benens vener, är det större risk att du själv får det. Du löper också större risk om du:

Symtom vid venösa ödem

Symtom som förekommer vid venösa ödem är

  • tunga och svullna underben

  • förvärrade besvär när du står en längre tid

  • smärtor i benen

  • kramper i benen, särskilt på natten

  • åderbråck.

Efter en tid kan det nedsatta blodflödet i venerna ge upphov till svårläkta bensår, eksem och klåda.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra själv för att minska risken att utveckla venösa ödem, eller förhindra att tillståndet förvärras:

  • Motion, till exempel dagliga promenader, stimulerar blodflödet i venerna och motverkar ödembildning.

  • Undvik att sitta still för länge, utan ta regelbundna rörelsepauser.

  • Använda kompressionsstrumpor (stödstrumpor)

  • Lägg benen högt när du vilar.

Behandling vid venösa ödem

Vanligtvis kräver venösa ödem ingen behandling. Daglig motion, rörelsepauser och kompressionsstrumpor räcker i de flesta fall. Om det nedsatta blodflödet ger upphov till eksem och svårläkta sår kan du få gå till vårdcentralen för att få speciella förband som läggs av vårdpersonal. Ibland kan de också linda dina ben, som alternativ till kompressionsstrumpor, för att hjälpa sårläkningen.

När bör jag söka vård?

Om dina venösa ödem skapar problem i din vardag, kan du söka vård hos din vårdcentral för att till exempel få hjälp att pröva ut rätt sorts kompressionsstrumpor.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Misstänker du att du har venösa ödem, och känner att du behöver hjälp, kan du söka dig till en vårdcentral. Doktor.se har fysiska vårdcentraler du kan vända dig till.

Frågor och svar om venösa ödem

23 Februari, 20224 September, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.