Doktor.se

Vad är bältros och vilka drabbas?

8 Februari, 2024 ・ 4 min
Närbild av bålen på en kvinna med ljus hud och röda grupper av små blåsor som är något upphöjda. Utslagen är typiska vid bältros. Utslagen breder ut sig på vänster sida av bålen och sträcker sig runt kroppen bak mot ryggen som ett "bälte".

Bältros är en smärtsam infektion i huden som orsakas av samma virus som ger vattkoppor. Ungefär var femte person drabbas någon gång i livet. Vid risk för svår sjukdom är det viktigt att så snabbt som möjligt komma igång med behandling. Filip Saxena är läkare på Doktor.se och svarar på vanliga frågor om bältros.

Vad är bältros?

Det är en virusinfektion som ger smärtsamma hudutslag, typiskt på ena sidan av bröstkorgen och vidare bak över ryggen på samma sida som ett ”bälte”. Med det sagt kan utslagen komma var som helst på kroppen, till exempel i ansiktet, på halsen eller på ena armen eller ena benet.

Hur vanligt är det med bältros?

Ungefär var femte person drabbas någon gång i livet. De flesta får det bara en gång, men enstaka personer kan få bältros flera gånger. I takt med att fler och fler barn vaccineras mot vattkoppor kommer det bli mer ovanligt med bältros i framtiden. Du kan bara få bältros om du tidigare haft vattkoppor.

Hur hänger det ihop det här med vattkoppor och bältros?

Både bältros och vattkoppor orsakas av ett slags herpesvirus som heter herpes zoster. Det är alltså inte samma virus som ger munsår eller könssjukdomen herpes, utan ett annat virus i samma familj.

Om du blir smittad av herpes zoster får du vattkoppor. Efter att du haft vattkoppor lägger sig viruset vilande i dina nervknutor nära ryggmärgen. Där ligger det sedan, du blir inte av med det.

När du blir äldre kan viruset bli aktivt igen och då får du inte vattkoppor på nytt, utan bältros. Därför är det bara personer som haft vattkoppor som kan få bältros.

Varför är det viktigt att få behandling snabbt?

Det beror på att den behandling vi kan ge för att hämma viruset behöver startas igång så snabbt som möjligt, och senast inom tre dygn för att ha effekt. Behandlingen minskar smärtan och gör att infektionen läker fortare.

Det är främst personer över 50 år som vi behandlar, eftersom vi vet att den gruppen kan få svårare symtom och långdragna problem efteråt. Det beror på att motståndskraften mot den här typen av virus minskar med åldern.

Få hjälp direkt vid symtom på bältros

Om du tror att du drabbats av bältros kan du snabbt få hjälp i vår app via videosamtal eller chatt.

Varför behandlar ni oftast inte personer under 50 år?

Främst för att yngre oftare får en lindrig infektion som kan behandlas med vanliga smärtstillande läkemedel. Det är också mindre risk för komplikationer efteråt. 

Sen finns det tillfällen när även yngre personer kan behöva virushämmande behandling. Det gäller till exempel personer som har sänkt immunförsvar av någon anledning, eller personer som snabbt får väldigt svår smärta eller blir väldigt sjuka. Vi ger också behandling om vi märker att det finns risk för att infektionen sprider sig till ögonen eller påverkar hjärnan, men det är väldigt ovanligt. 

Hur känner jag själv igen bältros?

Symtomen kommer gradvis, först kan man mest känna sig hängig och sjuk, kanske få huvudvärk och känna sig känslig för ljus i några dagar. Den fasen är lätt att missa, för det kan vara lite vad som helst.

Nästa typ av symtom är obehag i en del av huden där utslagen sen kommer. Det kan kännas som att det sticker, svider eller bränner i huden utan anledning, eller att huden i området blir känsligare för beröring. Även den typen av symtom är det många som missar, det är fortfarande lite diffust.

Några dagar senare kommer utslag i huden, små blåsor som sitter i grupper. Utslagen gör ont och just smärta är ofta det första tydliga symtomet.

Hur ser du som läkare att det är bältros?

I det allra flesta fall är det tydligt utifrån de symtom patienten beskriver, och hur utslagen ser ut. Det här är ett bra exempel på en diagnos som går att ställa via digital vård.

Smittar bältros?

Du kan inte smitta någon annan så att de får bältros, men du kan smitta andra så de får vattkoppor. Undvik därför att träffa personer som inte haft vattkoppor eller inte är vaccinerade.

Kan man minska risken att drabbas?

Det finns vaccin mot bältros för personer som är över 50 år. Anledningen till åldersgränsen är att de kliniska studierna har visat att vaccinationen skyddar bäst om du passerat den åldern.

På våra fakta-råd-sidor om bältros kan du läsa mer om vad du kan göra själv för att minska symtomen om du drabbats.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se8 Februari, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se