Doktor.se

Pandemiutmattade förhållanden – går de att rädda?

23 Augusti, 2021 ・ 5 min

Hösten är den tid på året då många par kastar in handduken och ansöker om skilsmässa. Med drygt ett år av inställda aktiviteter, hemarbete och extra hårda vab-regler går många parrelationer på knäna. Vår psykolog Jesper Grahn tipsar om vad du kan göra för att rädda din relation.

Självklart finns det relationer som stärkts av att det pandemin möjliggjort mer tid tillsammans. Samtidigt har det senaste året inneburit påfrestningar för många relationer. Hösten är också den tid på året då skilsmässostatistiken brukar gå upp.

Varför skiljer sig många på hösten?

Det finns lite olika tankar om det. Dels att det kommer direkt efter semester och sommar som ofta är fylld av stora förväntningar. Många som länge har haft det lite svajigt i relationen i vardagslivet kan tycka att det blir droppen att  ”till och med när vi är lediga så blir det inte bättre”.

En annan tanke är att många undviker att hålla på med det här under semestern, utan väntar tills efteråt. Efter semestern kan det också finnas mer handlingskraft att orka ta tag i en svår situation.

Är parterapi mest ett steg att checka av innan skilsmässan, eller kan det fungera?

Det kan absolut fungera. Parterapi är ett bra forum för att prata öppet med en person som är van vid att hjälpa till att tydliggöra problembeteenden i relationen, och ge tips på alternativa beteenden. Men en förutsättning är att det inte bara är en part som vill gå till terapeut.

Sedan är förstås det allra bästa att ta hjälp så tidigt som möjligt, gärna innan problemen blivit allt för stora. Har man problematik med gemensamma värderingar, mål och liknande är det en god idé att prata med en terapeut.

Hur är det med gräl, ska man gräla? Finns det något bra sätt att gräla?

Bråk ingår i en relation och är inte ett tecken på en dålig relation. Men det är viktigt att vara snäll och respektfull mot varandra även under ett gräl. Kan man inte det – då rekommenderar jag att ta en paus från grälet och fortsätta senare. Bråk i sig tär inte på en relation, men att vara elaka mot varandra, det tär enormt på en relation.

En annan viktig aspekt är att Inte utnyttja varandras svagheter och trycka till där det gör mest ont. Vi brukar prata om att hålla sig till så kallade jag-budskap istället för att vara anklagande och lägga för mycket på den andra. Men det är ganska svårt. Det allra viktigaste är att ha grundinställningen att man älskar varandra och är snäll mot varandra även när man bråkar. Särskilt om man är arg.

Acceptans för olikheter är ett tips som ofta kommer upp, kan du förklara det?

Det handlar om att se den andra människan som en hel person med alla sina fördelar och nackdelar, som båda sidorna av ett mynt. Alla har fel och brister, och många negativa sidor är varianter av sidor man faktiskt uppskattar. Till exempel en partner som är lugn och trygg, sidor som får dig att må bra och känna dig älskad. Samma person kanske inte är så aktiv i sociala sammanhang, något du kan störa dig på. Det kan öka acceptansen att förstå att det är olika sidor av samma mynt.

Vad är dina bästa tips för att rädda en relation?

Kommunikation är A och O i en relation. Både den verbala och den icke-verbala. Att kommunicera på ett bra sätt är något som byggs upp med tiden. Det handlar inte om quick fixes som att köpa blommor så blir allt bra, utan om att komma överens på ett djupare plan och vara ärliga mot varandra.

Har man kommit till en punkt när det inte fungerar, då är kommunikationen viktig även där. Vissa är rädda att ta upp problem för att det kan leda till att relationen tar slut. Och så kan det bli, det kan landa i en separation, och det är inget fel i det.

En annan viktig del är att ta hand om sin egen hälsa och sitt välmående, eftersom det är en förutsättning för att kunna ta in någon annans perspektiv.

Finns det situationer där en separation är det bästa?

Ja, det finns saker som inte ska accepteras. Det kan till exempel handla om relationer som innehåller våld, kränkningar, psykisk eller fysisk misshandel. En annan situation är relationer där barn far illa, psykiskt eller fysiskt. Här kan anhöriga och personer i barnets närhet göra en orosanmälan till socialtjänsten, om man känner oro för att ett barn far illa. Andra bra stöd vid våld i relationen kan vara Kvinnofridslinjen och primärvården. Man kan även kontakta Polisen. Det viktigaste är att berätta för någon utomstående, som kan hjälpa.

Fysisk misshandel är ofta lättare att se och identifiera. Det är svårare att upptäcka psykisk misshandel, då någon blir nedtryckt, kontrollerad och förminskad på olika sätt. Det är motsatsen till vad en relation ska vara – att bygga upp och stötta varandra.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Augusti, 2021