Doktor.se

Medveten vardag stärker din psykiska hälsa

19 Maj, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Psykisk sjukdom känner de allra flesta till vad det är, till exempel depression och ångest. Men hur definieras egentligen god psykisk hälsa? Det är inte enbart frånvaro av psykisk sjukdom utan mer än så. Att ha god psykisk hälsa innebär till exempel att du kan göra det bästa av dina förmågor, och leva upp till din potential du kan hantera livets upp och nedgångar du fullt ut kan delta i olika sammanhang och ha en aktiv roll i din familj, på ditt arbete, i samhället och med dina vänner. Det betyder att du kan ha en psykisk sjukdom, men med stöd och behandling ändå ha en god psykisk hälsa. Det innebär också att oavsett din startpunkt, om du har god psykisk hälsa eller sämre psykisk hälsa just idag, så har du möjlighet att själv påverka din situation.

Riskfaktorer och skyddsfaktorer

Din psykiska hälsa beror på många saker. En del faktorer stärker den psykiska hälsan, så kallade skyddsfaktorer. Andra saker ger en ökad risk för psykisk ohälsa, så kallade riskfaktorer. Vissa större riskfaktorer kan vi inte skydda oss från. Till exempel att en närstående dör, att vi får en svår sjukdom, att vi blir arbetslösa, att vi blir lämnade av den vi älskar och så vidare. På samma sätt finns det en del skyddsfaktorer som vi kanske bara har turen att ha på plats, till exempel en kärleksfull och stöttande miljö, goda vänner, friska barn, ett intressant jobb som ger god ekonomi.

Men utöver det vi inte kan påverka finns en annan viktig aspekt som har minst lika stor betydelse. Det är hur vi lever i vardagen. Många tänker inte på att alla de små val vi gör varje dag till slut bildar en helhet som kan ge oss ett skydd mot sjukdom, eller utsätta oss för ökad risk för sjukdom. Här hänger det fysiska och psykiska samman i stor utsträckning. Det som är bra för kroppen är också bra för psyket, och tvärtom.

Vardagsval som ökar ditt skydd mot psykisk ohälsa

Oavsett hur din psykiska hälsa är idag, så har du alltså möjlighet att påverka den till det bättre genom dina vardagsval. Det kan låta provocerande, men det är faktiskt sant. Och det behöver inte vara stora justeringar. Du kommer få mycket stor effekt genom små förändringar, som blir nya vanor, när du gör dem konsekvent och varje dag.

Här är några exempel:

  • Ägna 10 minuter varje dag åt att meditera. Det finns flera olika appar som kan guida dig genom en meditation.

  • Gå en omväg till eller från jobbet så att du passerar en skog eller park. Iaktta träden, andas in doften och lägg märke till årstidernas skiftningar.

  • Om du är förälder – ägna 10 minuter åt fokuserad lek med dina barn varje vardag.

  • Ladda ner någon av de många appar som ger 7 minuters träning och gör ett pass varje dag.

  • Avsluta varje kväll med att skriva ner det du är tacksam för.

  • Se till att alltid ha en riktig lunchrast då du går en kort promenad utomhus.

  • Ägna en stund varje dag åt att höra av dig till dina nära vänner. Det räcker i det här sammanhanget inte med att gilla poster på sociala medier, utan riktig kontakt, till exempel en kort träff eller ett telefonsamtal.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
19 Maj, 202319 Maj, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.