Enligt en australiensk studie petar vi i våra ansikten 23 gånger i timmen. Trots att undvika att röra vid ansiktet minimerar risken för att bli smittad av virus som Covid-19 är det helt enkelt en utmaning för många av oss. Ja, det kan rentav kännas som en omöjlighet att inte ta på sitt ansikte. Men det går att avvänja sig, menar psykologen Erik Andersson som i en intervju med Expressen Hälsoliv säger:
– Det fina med mänskliga hjärnor är att vi kan lära dem olika responser. Det första man behöver göra är att analysera i vilka situationer man gör beteendet ofta, säger Erik Andersson, som menar att om man registrerar när man petar sig själv i ansiktet kommer att märka att de sker oftare i vissa situationer, såsom när man sitter i ett möte eller kollar på teve, än mindre när man hackar lök.
När man har kartlagt sina risksituationer är det lättare att agera – eller rättare sagt, inte agera.
– Även om det kliar någonstans kan man testa att stanna kvar i den känslan och träna på att inte agera på den impulsen. Surfa på den kliande känslan och träna hjärnan på att gå emot den, tipsar Erik Andersson.
Men om det är en väldigt invand respons kan det vara svårt, skriver Expressen där Erik Andersson förklarar:
– Responsen är så automatisk att man märker den först när man redan är i ansiktet och kladdar. Då får man jobba med något som heter inkompatibla beteenden. Det innebär att man tar till ett beteende som gör det omöjligt för en att utföra problembeteendet.
Ett exempel på inkompatibelt beteende kan exempelvis vara att hålla händerna sysselsatta med annat i situationer då man vet att man lätt petar i ansiktet, såsom att knäppa dem, hålla dem i fickorna, rita eller sticka.
– Det här kallas för habit reversal therapy, få har känt till den fast att den funnits sedan 70-talet. Det här är inget som man kan göra på en dag och sedan går det över, men om man är enveten och tränar lite så ändrar hjärnan beteendemönster, säger Erik Andersson som konstaterar:
– Man kanske får ha lite förlåtelse för sig själv. En del beteenden är så invanda och reflexmässiga att man inte kommer kunna blocka dem helt och hållet. Man kanske inte kan få bort all ansiktsberöring, men en stor del.
Därför ska du inte röra dig i ansiktet i coronatider
Förutom via droppsmitta (genom att man kommer i kontakt med droppar och sekret från en hostning eller nysning) sprids coronaviruset genom direkt kontaktsmitta, exempelvis om på något sätt kommer i kontakt med droppar och sekret genom fysisk beröring med en annan människa. I dagsläget vet man inte om indirekt kontaktsmitta från ytor där droppar landat sprider viruset. För att minska risken att insjukna i covid-19 eller sprida viruset vidare rekommenderar Fokhälsomyndigheten att undvika nära kontakt med smittade personer, tvätta händerna ordentligt och låta bli att röra vid ansiktet, eftersom viruset då kan komma i kontakt med mun, näsa och ögon, som är smittovägar för viruset.
Källa: Folkhälsomyndigheten