En ny studie från Lunds universitets diabetescentrumvisar att ju mer tillsatt socker vi tillför kroppen, desto mindre näringsämnen som mineraler och C- och D-vitamin får vi i oss. I den nya studien har forskare studerat effekten av tillsatt socker i relation till intaget av mikronutrienter i form av vitaminer och mineraler. Eftersom tillsatt socker inte finns naturligt i det vi äter och dricker (såsom det gör i frukt, grönsaker och mjölk) utan tillsätts när vi lagar den är det inte en nödvändig del av kosten, menar forskarna.
– Vi har studerat vilken betydelse det tillsatta sockret har sett till den totala kostkvaliteten. Tillsatt socker finns inte naturligt i mat och dryck, det tillsätts under matlagningen, tillverkningen eller vid bordet av olika anledningar, och är därför inte nödvändig i vår kost, säger Esther González-Padilla, doktorand i forskargruppen nutritionsepidemiologi som leds av Emily Sonestedt.
I studien har man studerat vilken betydelse det tillsatta sockret har sett till den totala kostkvaliteten. Internationella studier har tidigare visat att det finns starka samband mellan ett ökat intag av tillsatt socker och minskat intag av vitaminer och mineraler. Syftet med den här studien har därför varit att undersöka förhållandet i den svenska befolkningen.
Så vad fann man? Jo, forskarna observerade ett omvänt förhållande mellan intaget av tillsatt socker och det dagliga intaget av alla nio vitaminer och mineraler. Alltså, ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler åt de.
De Nordiska näringsrekommendationerna som är anpassade för den nordiska befolkningen anger att tillsatt socker bör begränsas till 10 procent av energiintaget (E%).
– För att kunna fastställa en övre gräns för intag av tillsatt socker måste intaget av vitaminer och mineraler samtidigt minska betydligt, vilket vi inte kunde se i vår studie. Men även om den här studien inte ensam räcker för att ändra rekommendationerna, är den ett värdefullt bidrag till den samlade vetenskapen som ligger till grund för ändrade kostrekommendationer i framtiden, säger Esther González-Padilla på Lunds universitets hemsida.
Högt intag av socker är kopplat till sjukdomar som karies, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomar.