Doktor.se

Fråga Apotekaren: ”Vrid inte bort fästingen”

7 Juli, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag tycker att fästingar är så obehagliga. Nu ska vi resa bort och hälsa på några kompisar och de berättade att det finns mycket fästningar hos dem. Hjälp!

SVAR:
Lugn, de flesta fästingar är helt ofarliga. Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Om fästingen sitter kvar ska den bort så snart som möjligt. Med en fästingborttagare är det enklare än du tror. Pincett kan också fungera. Det är viktigt att du får med hela fästingen så ta tag om den så nära huden du kan och dra rakt uppåt. Får du inte med hela fästingen så stöter kroppen oftast bort resterna. Men – om rodnaden är kvar efter en vecka eller om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, ovanligt trött eller har muskelvärk – kontakta din vårdcentral.

FRÅGA:
Kan jag använda samma fästingborttagare på både mig och min hund?

SVAR:
Det finns fästingborttagare som fungerar på både människa och djur, i olika varianter. En variant är utformad som en krok som förs in under fästingens kropp. Fördelen med denna design är att man inte klämmer runt fästingens kropp, vilket minimerar risken för att fästingens maginnehåll pressas ut. Mindre plockare finns för att även kunna ta bort de allra minsta fästingarna.

FRÅGA:
Nu har jag redan lyckats få 2 fästingbett denna sommar, hur behandlar jag dessa på bästa sätt och behöver jag söka vård?

SVAR:
Hej! Oftast är fästingarna ofarliga. Ett fåtal bär på smittoämnen men långt ifrån alla. Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Är det ilsket rött eller finns fortfarande rodnaden kvar efter en vecka. Eller om du en tid efter bettet får feber, huvudvärk eller känner dig illamående. Kontakta en läkare. Några bra tips för att ta bort en fästing är: Ta bort fästingen så snart som möjligt. Använd allra helst en fästingborttagare eller en pincett. Fästingens mun sitter längst ner mot huden, det är där den biter fast. Få tag så långt ner mot huden du kan och dra rakt uppåt. Du ska inte vrida. Om rester av fästingens käkparti finns kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter själv bort det. Tvätta bettstället med tvål och vatten.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
7 Juli, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.