Doktor.se

Är det lättare att bli förkyld av kyla?

5 Januari, 2024 ・ 3 min

Är det lättare att bli förkyld när det är kallt ute? Kan man få covid och influensa samtidigt? Finns det något knep för att bli frisk fortare? Vår läkare Filip Saxena svarar på frågor om vinterns smittor och vad du kan göra själv.

Vad orsakar förkylning?

Förkylning är det vi kallar en luftvägsinfektion, och kan ge symtom från halsen, näsan, bihålorna och svalget. Orsaken är nästan alltid virus.

Blir man lättare förkyld av kyla?

Bara av namnet är det lätt att förknippa förkylning med kyla, även om vi vet att orsaken egentligen är virus. Däremot ser vi att många fler får luftvägsinfektioner under vinterhalvåret. Det finns olika tänkbara förklaringar till det, till exempel att vi är mer inomhus och umgås närmre. En annan viktig faktor är den torra luften på vintern, som gör slemhinnorna i luftvägarna torrare vilket kan ge sämre motståndskraft mot virus. Det är också så att kall och torr luft kan göra att virus sprids lättare.

Kan man bli förkyld två gånger på raken?

Du får ett visst skydd när du haft en förkylning, men eftersom det finns flera olika sorters förkylningsvirus kan du ändå råka på nya varianter och bli sjuk igen.

Kan man få covid och influensa samtidigt?

Ja, det kan man. Det är inte särskilt vanligt att ha båda infektionerna samtidigt, men det förkommer. Det finns studier kring det. Det är särskilt känsligt om en sådan dubbelsmäll drabbar äldre personer eller personer i riskgrupp, de kan få allvarliga komplikationer som i värsta fall kan bli livshotande. Det är jättebra att se till att ta sina vaccinationer om man tillhör dessa grupper. De som inte är vaccinerade har högre risk att bli smittade.

Kan man själv skilja på covid och influensa?

Det är svårt att ge ett generellt svar på eftersom symtomen skiljer sig från person till person. En ledtråd kan vara att veta vilka infektioner som cirkulerar just nu. I början av hösten till exempel var vanlig förkylning vanligast. Sen kom väldigt många fall av covid, och nu ser vi att influensasäsongen kommit i gång.

Covid och influensa har många likheter, både vad gäller symtom och risken för komplikationer. Det finns också skillnader. Covid sprids lättare än influensa, och det är större risk för komplikationer och långdragna symtom.

Vad kan jag göra för att hålla mig frisk?

Efter pandemiåren tror jag de flesta egentligen kan allt det här, men vi kanske inte är lika noggranna längre. Det handlar ju om att hålla avstånd till personer med symtom, inte utsätta andra för smitta när du själv är sjuk och att tvätta händerna regelbundet.

Vad är det snabbaste sättet att bli frisk?

Att vila och ta det lugnt. Inte försöka fortsätta jobba som vanligt när du är sjuk. Det är också bra att dricka mycket, varma drycker kan kännas skönt. Om du har mycket feber kan du ta febernedsättande tabletter. Du kan avhjälpa nästäppa med nässpray från apoteket.

Sammanfattningsvis handlar det om att lyssna på kroppen och ge dig själv den tid det tar. Det finns egentligen inga andra genvägar, det är bara att låta infektionen ha sin gång.

 

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Januari, 2024