Doktor.se

8 tips för mindre tjat i familjen

26 Augusti, 2022 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Att tjata på sina barn är en oundviklig del av att vara förälder. Men för mycket tjatande kan göra vardagen outhärdlig för både föräldrar och barn, och kan på sikt störa relationen. Här kommer tips på vad du kan göra för att ni ska få en vardag med mindre tjat.

Skapa bra regler. Genom att sätta regler i vardagen kan en hel del tjat undvikas. Tänk efter noga innan du sätter reglerna så de blir rimliga. Börja med några få, och utöka gradvis.

Håll på reglerna. Det är lätt att vilja göra undantag då och då, men tänk på att det urholkar reglerna och öppnar för potentiella konflikter. Hellre få regler som alltid gäller, än många regler som du inte förmår att upprätthålla.

Säg oftare ja. När du bestämt dig för vilka regler du tycker är viktiga att hålla fast vid kan du försöka säga ja oftare till andra förslag. Allt måste inte ske på det sätt du vill. Fråga dig själv: Strider det mot någon av våra vardagsregler? Är det potentiellt farligt? Om inte – säg oftare ja.

Hjälp ditt barn att planera. Barn och tonåringar har inte samma förmåga att planera som vuxna, eftersom deras hjärnor ännu inte är fullt utvecklade. Ha rimliga förväntningar och hjälp till med planeringen.

Förbered i god tid. Genom att förbereda det som ska hända nästa dag, till exempel att lägga fram kläder och packa väskan på kvällen, kan morgnarna gå smidigare.

Hitta roliga fritidsaktiviteter. Skärmtid är ett vanligt konfliktämne. Genom att skapa alternativ till skärmtid kan du undvika konflikter, och förbättra relationen på köpet.

Lek tillsammans. Avsätt tid för positiv samvaro med ditt barn, helst en stund varje dag. Det behöver inte vara en lång stund, 15 minuter räcker långt. Var noga med att lägga undan din mobil och helt fokusera på ditt barn. Låt barnet visa sin lek, sitt spel eller något den gärna vill göra med dig.

Var inte för hård mot dig själv. Alla föräldrar misslyckas då och då. Regler urholkas, skärmtiden breder ut sig och det är svårt att vara tålmodig när morgonfriden ersatts av stress. Lägg då inte tid på att klandra dig själv, utan fokusera i stället framåt och ta nya tag.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
26 Augusti, 2022

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.